När solen lyser över Hässelby villastad skapas så mycket el i det nybyggda huset täckt med solpaneler att överskottet räcker till att ladda elbilen som står på uppfarten.
Det räcker till och med till att skicka ut lite energi på det vanliga elnätet till andra som behöver den bättre. Och här vill man, när bygget är klart, att en familj ska provbo i ett halvår för att se hur klimatsmart det går att leva ett vanligt liv.
Sju ton ska bli ett
Det är ett projekt som går ut på att försöka få en familj med barn och tonåringar att minska sitt koldioxidutsläpp. I dag använder varje svensk sju ton koldioxid per person och år, det ska man försöka få ner till ett ton. Men det viktiga är inte resultatet, utan att man noterar och ser hur det går för familjen i deras vardag.
Det hela är ett experiment och därför ska allt utvärderas. Bakom det hela står så udda samarbetspartners som en trähustillverkare, en biltillverkare och en energileverantör; A-hus, Volvo och Vattenfall.
-Klimatutmaningen är så stor att ingen klarar det själv, därför krävs det sådana här samarbeten, säger Annika Ramsköld, chef för affärsutvecklingen på Vattenfall.
Välisolerat och arkitekritat
Huset är klimatsmart framför allt genom att vara väldigt välisolerat och byggt i trä, med solpaneler och solfångare. Det är byggt i kvadratisk form som håller värmen bättre och är ritat av Gert Wingårdh.
Arktikten tyckte det var mycket roligt att rita huset och såg inga problem med alla solpaneler, tvärtom tycker han att det var en spännande utgångspunkt.
De som flyttar in får bo gratis och får fri tillgång till Volvos nya elbil som ännu inte finns att köpa. Och alla inblandade tror att det här är framtiden. Volvo tror på elbilar och Vattenfall säger att smarta elnät kommer att vara framtidens melodi.
Smarta elnät innebär att den som producerar el själv, som det här klimatsmarta huset, kan skicka ut den överflödiga energin på elnätet.
Sedan vid kalla dagar när huset behöver energi kan man ta tillbaks den el man förut lämnat ifrån sig. Folk kommer i framtiden att både producera el och vara konsumenter. Det förutsätter ledningar som kan hantera energiflöden i båda riktningarna, och det har förut inte varit möjligt.
Danielle Langert