Tre män misstänks ha smugglat 170 flyktingar från Italien. Foto: SVT / TT

Fängelse för omfattande människosmuggling

Uppdaterad
Publicerad

Två män i 35-årsåldern från Stockholmsområdet som åtalats misstänkta för grov människosmuggling dömdes idag av Södertörns tingsrätt till fängelse i två respektive ett och ett halvt år. Ytterligare en man som åtalats döms för medhjälp till grov människosmuggling till villkorlig dom med samhällstjänst.

Enligt åklagaren skulle de tre männen ha försökt smuggla 170 flyktingar från norra Italien till Sverige, Danmark och Norge under 15 resor. Men tingsrätten menar att bara sju av de misstänkta resorna rörde Sverige, medan de övriga åtta gällde andra länder.

– Tingsrätten har bedömt resa för resa och om det är klarlagt att respektive resa har haft Sverige som slutmål. I åtta av resorna anser vi att det inte är bevisat att Sverige var slutmålet, utan det kan ha varit så att man istället skulle till framför allt Danmark. Därigenom är förusättningarna inte uppfyllda för att döma för de här brotten i just de fallen, säger rådmannen Niklas Schüllerqvist, som var ordförande vid förhandlingen, till SVT Nyheter Stockholm.

”Kommer givetvis överklaga domen”

Den man som döms till två års fängelse anses av tingsrätten ha organiserat sju resor till Sverige för sammanlagt drygt 80 personer.

När det gäller den man som åklagaren ansåg vara chef för verksamheten så menar tingsrätten att han inte haft någon ledande ställning. Han döms endast för fem flyktingresor.

– Jag noterar att tingsrätten har avfärdat en stor del av åklagarens bevisning. Samtidigt menar jag och min klient att tingsrätten gjort felaktiga tolkningar av sms- och chattkonversationer där man inte brytt sig om min klients förklaringar. Min klient förnekar brott, så vi kommer givetvis att överklaga domen, säger mannens försvarsadvokat Johan Åkermark till SVT Nyheter Stockholm.

Den tredje mannen döms för medhjälp till tre av resorna.

Smugglade i vinstsyfte

De flesta av personerna som smugglades kommer från Syrien och kördes med bilar och bussar från Milano under sommaren och hösten 2014.

Enligt tingsrätten har verksamheten drivits i vinstsyfte, även om det också finns andra motiv bakom den.

– Man har tagit betalt i de allra flesta fallen. Däremot kan det för vissa av de åtalade finnas ett annat syfte, nämligen att man också vill hjälpa flyktingar på flykt undan kriget i Syrien. Så det kan finnas blandade motiv, säger rådmannen Niklas Schüllerqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.