Visa alla (2)

Färgbutik övertänd i Norrtälje – allmänheten varnades

Publicerad

Vitvarubutiken Roslagsjärn med Färg i Norrtälje har förstörts i en brand. Ett 40-tal brandmän deltog i arbetet med att bekämpa branden.
– Det är butiker runtomkring. Vi får se om affärerna kommer behöva hålla stängt, säger Hans Eriksson, ledningsoperatör på Storstockholms brandförsvar.

Larmet kom in klockan 03.39 till räddningstjänsten. På grund av att det finns gasflaskor inne i butiken har brandkårens rökdykare fått avbryta sitt arbete och butiken kommer troligtvis att brinna ner till grunden.

– Det är en riktigt rejäl brasa just nu, säger Hans Eriksson på Storstockholms brandförsvar.

Flera intilliggande butikskedjor drabbas

Släckningsarbetet väntas ta flera timmar. Runtomkring vitvaruaffären finns flera större butikskedjor, såsom Willys, Dollarstore, Mio, ÖoB och Lidl. Det är osäkert om räddningstjänsten kommer att släppa in personer i området under morgonen.

– Det är en över 4 000 kvadratmeter stor yta som brinner, säger Hans Eriksson.

Strax innan klockan 10.00 på onsdagsmorgonen meddelar räddningsledare på plats att avspärrningarna börjar hävas och butiker kommer att ha möjlighet att öppna under morgonen, men att det är upp till varje enskild butik att ta ett sådant beslut. SVT Nyheters reporter på plats, Emilia Aro, har varit förbi bensinmacken, ett stenkast från brandplatsen, som håller öppet.

– De butiker som har entré mot själva branden kommer inte att kunna använda den entrén, men butikerna kommer på ett eller annat sätt att kunna hålla öppet under dagen om de så vill, säger reporter Emilia Aro, som pratat med räddningsledaren på plats om situationen.

Allmänheten varnas

Ett viktigt meddelande till allmänheten, ett så kallat VMA, har skickats ut och alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

– All den här röken är giftig. Det är ju ett färglager som brinner. Det är därför man gått ut med VMA:t skulle jag tro, säger Ulf Tholén, ledningsoperatör på Storstockholms brandförsvar.

Ingen person ska ha kommit till skada i branden och det finns i nuläget ingen spridningsrisk, enligt räddningstjänsten.

– Men branden är fortfarande inte släckt, säger Ulf Tholén, strax innan halv åtta på onsdagsmorgonen.

Röken från branden syns på flera mils håll. Bilden är tagen från ön Yxlan. Foto: Michael Kucera

Polis har varit på plats under morgonen för att hjälpa till med avspärrningarna. Av utredningstekniska skäl rubriceras händelsen som mordbrand, men Polisen har i nuläget ingen misstänkt eller gripen för eventuellt brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer