Foto: TT

Färre barn föddes i Stockholms län 2017

Uppdaterad
Publicerad

Under förra året skedde totalt 28.622 förlossningar på klinikerna i Stockholms län, vilket var 821 färre än under 2016. En minskning med 2,8 procent och därmed ett trendbrott efter fem år med ett ökat antal födslar.

– Varför födslotalen nu går ned vet vi inte, tiden får utvisa om det här är en bestående trend eller en tillfällig nedgång. Den planering vi har för förlossningsvården ligger fast, säger Johan Bratt, chefläkare i Stockholms läns landsting.

Värsta sommaren på fem år

Trots att landstinget redovisar färre förlossningar i länet under 2017, har situationen på sjukhusen varit hårt ansträngd med personalbrist i samband med semestertider, särskilt under sommaren. SVT Nyheter Stockholm har tidigare rapporterat om att 2017 var den värsta sommaren för förlossningen på fem år.

Fler kvinnor födde i grannlän

Till följd av detta fick många kvinnor föda på en klinik utanför länet. Det skedde totalt 133 gånger att jämföra med 88 gånger under 2016. En ökning från 0,3 procent till 0,46 procent av alla födslar.

Här sticker sommarmånaden juli ut, då 34 Stockholmskvinnor fick förlösas på en klinik i ett grannlän.

Många utomläns kom till Södertälje för att föda

Samtidigt kom dubbelt så många, 273 kvinnor, från andra delar av landet till Stockholms län för att föda. Det är en ökning från år 2016 då det kom 215 kvinnor.

Majoriteten av dessa kvinnor, 107, födde på Södertälje sjukhus. Näst flest kom till Karolinska Solna, 47, och därefter Karolinska Huddinge, 39.

– Det är viktigt att vi hjälps åt mellan grannlänen. Dels att vi kan få stöd under våra toppar men också att vi kan erbjuda förlossningsplatser liksom högspecialiserad förlossnings- och neonatalvård åt kvinnor från andra län, säger Johan Bratt, chefläkare i Stockholms läns landsting.

Så många födde på vald klinik

SLL:s statistik visar att drygt nio av tio kvinnor, 93 procent, under 2017 fick föda på den klinik de hade valt. Men antalet förlossningar varierar kraftigt från dag till dag, och trycket ledde till att 7 procent, 2.007 kvinnor, fick föda barn på en annan klinik i länet än de hade valt, när de var i graviditetsvecka 25.

Södersjukhuset: 7.900 (7.164)

Södertälje sjukhus: 2.166 (1.809)

Karolinska Universitetssjukhuset i Solna: 3.755 (3.744)

Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge: 4.369 (4.608)

Danderyds sjukhus: 6.461 (6.714)

BB Stockholm: 3.971 (4.035)

Källa: SLL

I Stockholms läns landsting finns vårdval inom förlossningsvården. Det betyder att gravida par vid graviditetsvecka 25 kan välja en förlossningsenhet som har plats den vecka som förlossningen är beräknad. Barnmorskan i mödravården har överblick över var det finns plats och hjälper till med valet.

När förlossningen sätter igång ska de blivande föräldrarna kontakta den enhet som de har valt. I de allra flesta fall är det också dit de ska åka. Om det skulle vara fullt just det dygnet är det den enheten som ordnar plats på en annan enhet och ger besked till de blivande föräldrarna var de kommer tas emot.

Källa: SLL

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer