Foto: SVT / Arkivbild

Värsta sommaren för förlossningen på fem år

Uppdaterad
Publicerad

Fler än hälften av alla kvinnor som tvingades att föda utanför sitt eget län i somras kom ifrån Stockholm. Det visar landstingets egna siffror.

Nyligen sammanfattade Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, sommarens förlossningsvård i en rapport. Den övergripande slutsatsen var att upplevelsen av kris var överdriven – och att nästan alla fått föda på det sjukhus där de tänkt sig.

Men den bilden gällde Sverige i sin helhet och stämmer inte riktigt för Stockholm. I SKL:s rapport redovisades 104 fall av förlossningar utanför det egna länet mellan den 15 juni och den 15 augusti.

Förlossningskrisen i Stockholms län

Över hälften

Stockholms läns landstings egna siffror visar att 56 kvinnor i Stockholms län tvingades föda utanför länet under ungefär samma period (12 juni – 13 augusti) – alltså fler än hälften av den totala siffran för hela Sverige. Det är det högsta på åtminstone fem år, enligt Hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

Landstingsrådet Ella Bohlin (KD) säger att hon är missnöjd med läget och bekräftar att antalet fall av utomlänsförlossningar var högt även för september.

– Vi lever i effekter av att BB Sofia stängde för några år sedan, och vi har fortfarande inte riktigt kommit upp i den situationen som vi bör vara i, säger hon.

”Krävs annan personalpolitik”

Till och med september i år har 114 kvinnor tvingats utanför länet för att föda. Det är osäkert om länet vid årets slut kommer att slå rekordåret 2007, då 150 kvinnor drabbades. Men siffrorna får ändå oppositionen att reagera.

– Alliansens politik har lett till en kapacitetsbrist och att många barnmorskor inte orkar eller vill arbeta inom förlossningsvården, säger Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd.

– Det krävs en annan personalpolitik, där man satsar på återhämtning, så att barnmorskorna återfår förtroendet och vill arbeta i ett yrke som de egentligen älskar, fortsätter hon.

I augusti berättade Alliansmajoriteten att man skjuter till 120 miljoner kronor till förlossningsvården i två steg till och med maj nästa år. Den satsningen visade sig i sin helhet vara finansierad av regeringens stöd. Men Ella Bohlin tror att pengarna räcker till för att locka tillbaka barnmorskor till landstinget.

Bemanningen ska ökas

– Det kommer faktiskt med ett krav: att man ökar bemanningen. Vi ger nu klinikerna mandatet att öka på grundbemanningen. Nu ska hela den lyftas, så att att det blir fler personer på varje arbetspass, säger Ella Bohlin (KD).

Men oppositionens Erika Ullberg är fortsatt skeptisk.

– Många saker handlar inte bara om pengar, utan om att man orkar och vill styra och inte bara tänker att marknaden ska lösa problemen. Jag tycker att man måste lyssna på personalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningskrisen i Stockholms län

Mer i ämnet