Foto: TT arkiv

Så många miljoner får länets förlossningskliniker

Uppdaterad
Publicerad

Nu står det klart hur mycket vardera förlossningsklinik i Stockholms läns landsting kommer tilldelas efter beslut om ökad ersättning.

I slutet av augusti meddelade alliansen inom Stockholms läns landsting att de kommer öka ersättningen till länets förlossningskliniker med 120 miljoner kronor. Framförallt är syftet med höjningen att klinikerna ska kunna öka sin bemanning. Mest får Karolinska med 31,6 miljoner kronor.

Så här mycket tilldelas förlossningsvården:

Karolinska: 31,6 miljoner kronor

Förlossningskrisen i Stockholms län

Danderyds sjukhus: 21,5 miljoner kronor

SÖS: 26,2 miljoner kronor

BB Stockholm: 11,5 miljoner kronor

Södertälje sjukhus: 7,5 miljoner kronor

Fördelningen baseras på antal födslar per klinik och innebär att det tillsätts ungefär 4.000 kronor mer per förlossning.

”Övertygad om att det kommer ge resultat”

Ella Bohlin, barn- och äldrelandstingsråd(KD) Foto: SLL

Ökningen sker i två etapper, en del av pengarna delades ut nu i oktober och nästa tillskott delas ut i maj.

– Jag hoppas att klinikerna ska känna att de kan bemanna upp nu och jag vet att flera redan har börjat göra det. Jag vet att det ser hyfsat bra ut nu på Danderyds sjukhus, SÖS och i Södertälje, men att bemanningen behöver ökas ännu mer, säger barn- och äldrelandstingsråd Ella Bohlin (KD)

Är den här ökningen tillräcklig för att öka bemanningen på förlossningarna?

– Det är en stor höjning och vi får sen utvärdera hur det faller ut. Men jag är övertygad om att det kommer ge resultat, men vi behöver också utbilda fler.

”Inte Alliansens satsning”

Erika Ullberg (S) oppositionslandstingsråd.

Efter att DN sett över satsningen till förlossningsklinikerna framgick det att höjningen som tidigare framstod som en satsning från den borgerliga alliansen snarare var medlen som tillskjutits från regeringens budget.

Oppositionslandstingsråd Erika Ullberg (S) är oroad över förlossningsvården i Stockholms län och kritiskt till att Alliansen inte har gjort större satsningar.

– Vi tycker att det är bra att pengarna kommer, med de kommer från regeringen och vi är kritiska till att inte alliansen inte gör fler prioriteringar i sin egen budget. Jag tror att man skjuter sig i foten om man inte förstår att också mödravården behöver mer resurser, hade vi styrt hade vi prioriterat mödravården, förlossningsvården och eftervården som är en sammanhängande kedja, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningskrisen i Stockholms län

Mer i ämnet