Benjamin Dousa (M), ordförande i Rinkeby-Kista, berättar om de insatser som fått brottsligheten att minska. Foto: Frida Claesson/SVT

Färre brott anmäls i Järvaområdet

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste årsrapporten kring trygghet och säkerhet i Stockholms stad visar att antalet anmälda brott i Järvaområdet minskar.

– Att vi lyckas vända trenden och få ner kriminaliteten, där sticker vi ut. Inte bara i en länskontext, utan i en svensk kontext, säger Benjamin Dousa (M), ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd.

I rapporten sammanställs bland annat antalet anlagda bränder, skjutningar och anmälda brott. Rinkeby-Kista är en av de stadsdelar där antalet anmälda brott minskat mest. Jämfört med föregående år har anmälningarna minskat med åtta procent, medan de över hela Stockholms stad ökat med fyra procent.

Prio: Komma åt kriminalitet som flyttats

En av orsakerna till minskningen tror Benjamin Dousa (M), ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd, är att flera områden i Järva har fått fler ordningsvakter. Men en effekt av detta är att en del av brottsligheten flyttat från till exempel torg och tunnelbanestationer till bostadsområden.

Nu ligger prioriteringen på att komma åt brottsligheten där.

– Lagstiftningen hindrar ju oss från att sätta ordningsvakter där kriminaliteten kanske har flyttats. Är det något önskemål jag har på regeringen så är det att öppna upp lagstiftningen så att vi kan ha resurser där vi behöver det, i vissa bostadsområden till exempel.

Anmälda brott

Anmälda brott i Rinkeby-Kista 2019

• Totalt anmäldes 9 215 brott under 2019.

• Inbrott i bostad, olaga hot och ofredande, skadegörelse, stöld och våldsbrott utgjorde 50 procent av de anmälda brotten under 2019.

• 38 procent av de anmälda brotten var skadegörelse- och stöldbrott.

År 2019 jämfört med 2018 i Rinkeby-Kista

• Under 2019 anmäldes totalt 751 färre brott i jämförelse med 2018.

• Samtliga brottskategorier minskade i Rinkeby-Kista mellan åren. Inbrott i bostad minskade med 100 anmälningar, olaga hot och ofredande minskade med 389 anmälningar, skadegörelse med 37 anmälningar, stöld med 192 anmälningar, våldsbrott med 11 och övriga brott med 22 anmälningar.

Källa: Stockholms stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.