Byggkranar i Hagastaden för två år sedan. Foto: TT arkivbild

Färre byggstarter under 2019

Publicerad

På två är har en tredjedel av marknaden för nyproducerade bostäder försvunnit, det enligt siffror från Sveriges Byggindustrier som nu varnar för en ytterligare nedtrappning. Och Stockholmsregionen pekas ut med en tydlig nedgång.

År 2017 noterades 64 000 byggstarter och under 2019 planeras 42 500 flerbostads- och småhus, det är en minskning med en tredjedel, det visar siffror från Sveriges byggindustrier som nu varnar nu för ytterligare inbromsning i produktionen av nya bostäder. Samtidigt som de är oroade  över att många unga vuxna och nya familjer inte kommer att få bostad på orter där jobben finns, det skriver SVD.

– Sveriges Byggindustrier såg tendensen redan förra hösten. I mars i år gick vi ut och varnade. Och i dag bekräftar vi att det verkligen är en brant nedtrappning av bostadsbyggandet, säger Catharina Elmsäter-Svärd till tidningen.

Stockholms Handelskammare

I Stockholmsregionen syns en tydlig nedgång för påbörjade byggen och på Stockholms Handelskammare ser man med oro på de nya siffrorna och som de anser är följden av bland annat skärpta amorteringskrav och och bolånetak.

– Det ligger i farans riktning att åtgärder som minskar möjligheten att köpa bostad också leder till att det byggs mindre, säger Andreas Hatzigeorgiou vd på Stockholms Handelskammare i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer