Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nya fästingar kan komma till Sverige med flyttfåglar. Hör Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, om vilken typ av virus fästingarna kan bära med sig och hur orolig man bör vara. Foto: SVA och SVT

Varmare klimat kan ge fästingar med blödarfebervirus i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Fästingar som kan bära på olika typer av virus tar sig till Sverige med hjälp av flyttfåglar. Idag har vi för kalla vintrar i Sverige för att fästingarna ska kunna överleva här, men med klimatförändringarna kan det förändras.

– Skulle vi få ett klimat i södra och mellersta Sverige som mer liknar det vi har i Mellaneuropa idag, då kommer de här fästingarterna sannolikt kunna etablera sig i Sverige, säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.

Hittills har det inte observerats några fästingar med blödarfebervirus i Sverige. Men redan idag har det upptäckts fästingar här som tidigare bara funnits i Syd- och Mellaneuropa och som skulle kunna bära på olika typer av virus, inklusive blödarfebervirus. Under den varma sommaren 2018 dök det upp fästingar från en familj av fästingar som heter hyalommafästingar, eller flyttfågelfästingar.

– De är relativt rörliga och spindellika, och uppsöker ofta sitt mål mer aktivt än vad våra fästingar gör. De har dykt upp här i Sverige – sannolikt med hjälp av flyttfåglar – men hittills har de inte klarat av att överleva en hel fästingsäsong som klimatet är just nu, säger Björn Olsen.

Klimatförändringar i Sverige

SVA: Troligt med flyttfågelfästingar i sommar

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har projektet Rapportera fästingen där allmänheten kan rapportera in fästingdobservationer. På SVA tror man att flyttfågelfästingen kan dyka upp i Sverige även i sommar.

– Om det blir en torr, varm sommar tror vi att vi kommer få besök av den, precis som under sommaren 2018, säger Anna Omazic, forskare på SVA.

Hon uppmanar hästägare och lantbrukare att hålla ögonen öppna efter flyttfågelfästingen på sina djur.

– Denna fästingart letar främst efter stora värddjur som hästar och nötkreatur och sätter sig gärna på bakkroppen, under svans och i ljumskar, berättar Anna Omazic.

Etablerar sig i nya områden

I takt med att vi får ett varmare klimat och förändringar i fästingarnas levnadsmiljö så kan fästingar etablera sig i nya områden. Det gäller även våra vanliga fästingar som redan finns i Sverige.

– Det har vi sett de senaste 30-40 åren, att fästingarna har etablerat sig väldigt väl utmed Norrlandskusten. Tidigare gick det någon slags gräns vid Sundsvall eller Gävle, men nu finns det fästingar hela vägen upp till Haparanda och in längs älvdalarna, säger Björn Olsen.

Blödarfebervirus

Blödarfebervirus, eller Krim-Kongo hemorragisk febervirus sprids via fästingar. Viruset kan ha en dödlighet på över 30 procent.

Den finns redan i drygt 40 länder, framför allt i Centralasien, Mellanöstern och Afrika. Sedan tidigare finns det uppgifter om att den även finns i Grekland och Östeuropa men det finns inga rapporterade fall i Sverige.

Läs mer här:

Fästingviruset Krim-Kongo sprids i Europa: ”Blodigare än ebola”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatförändringar i Sverige

Mer i ämnet