Fem skolor föreslås stängas

Uppdaterad
Publicerad

Politikerna i Norrtäljes barn- och skolnämnd vill stänga fem skolor i kommunen.

Tre skolor föreslås stänga: Björkö-Arholma, Herräng och Rånäs. Eleverna vid skolorna får flytta till andra skolor.

På Singö skola och Närtuna skola, har det inte bedrivits någon verksamhet under ett år, de skolorna föreslås stängas permanent.

– Det här är inget lätt beslut att ta. Vi förstår mycket väl den oro som alla berörda föräldrar, elever och lärare känner, säger Olle Jansson (S), ordförande i barn- och skolnämnden, i en kommentar.

Tomma platser på skolorna

I Björkö-Arholma skola, som har plats för 50 elever, går idag 14 elever. Herräng skola har kapacitet för 60 elever men har idag 26 elever. De två skolorna föreslås stänga ner höstterminen 2017 och eleverna flyttas till Elmsta respektive Hallsta skola, enligt ett pressmeddelande från Norrtälje kommun.

Rånäs skola har plats för 105 elever, där går det idag 35 elever. Eleverna vid Rånäs skola kommer att flytta över till den nya skolan i Rimbo som väntas stå klar hösten 2018.

”Dyrare per elev i de mindre skolorna”

En av anledningarna till att skolorna föreslås stänga är att de mindre skolorna kostar mer per elev än andra skolor i kommunen, enligt Olle Jansson (S). Jansson menar också att det är svårt att hitta behöriga lärare till de mindre skolorna, och att alla barn i kommunen ska få rätt till lika bra utbildning.

Förslaget ska upp till beslut i barn- och skolnämnden den 23 maj, och den 20 juni är det dags för kommunfullmäktige att besluta i frågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolnedläggningen i Norrtälje kommun

Mer i ämnet