Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om hur Fernando hittade sin familj i klippet. Foto: Moa Ferm/SVT

Fernando tog ett dna-test – fick en ny familj

Uppdaterad
Publicerad

Fernando adopterades från Colombia när han var sex månader gammal och har länge velat få kontakt med sin biologiska familj. När han tog ett dna-test han fått i present hade han låga förväntningar och blev förvånad när han fick flera träffar. Efter att ha fått kontakt med flera av sina släktingar ska han nu åka till Colombia för att träffa sin biologiska mamma för första gången.

Fernando har sedan han tog dna-testet hittat elva syskon och över 100 kusiner i olika delar av världen – från både hans biologiska mamma och pappas sida.

– Det har varit viktigt för mig att hitta min biologiska familj för att känna en sorts tillhörighet, till mina rötter och var jag kommer ifrån. Även om jag naturligtvis känner en tillhörighet till min familj i Sverige.

Populärt med dna-tester

Att använda dna-tester för att spåra sitt ursprung har de senaste åren blivit populärt och idag finns det flera företag som erbjuder dessa tjänster.

Enligt Daghna Bossik, Sverigechef på Myheritage, som hjälpt Fernando att hitta sin familj, får alla som söker någon form av träff.

– Alla får träffar, sen får alla olika antal och olika närhet på träffarna. En del hittar nära familj, antingen som de inte visste existerade eller som de sökt efter länge, och en del får träffar på avlägsen släkt, säger Daphna Bossik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer