Flera gånger om året vägs den mat som slängs på Enebergs äldreboende i Norrtälje. Foto: Erika Walukiewicz/SVT

Norrtälje går i bräschen – kastade 20 ton mindre mat

Uppdaterad
Publicerad

Blommor på borden och anpassade beställningar. I Norrtälje kommun har man arbetat aktivt för att minska matsvinnet – och lyckats.

Det är lunchdags på Enebergs äldreboende i Norrtälje. Personalen lägger upp korv, potatis och senapssås. Alla komponenter har beställts separat anpassat efter hur mycket de boende på avdelningen äter.

– Ofta känner man till vad de boende uppskattar. Slängs det mycket kokt potatis, då kanske man ska försöka med mos istället, säger vårdbiträdet Annica Hofsten Granbo.

Personalen utbildas i matglädje

Några veckor per år vägs all den mat som slängs. Det ger personalen en uppfattning om vilken mat som går hem och vad de ska beställa mindre av.

I satsningen ”Från kök till bord” har vårdbolaget Tiohundra, som driver flera äldreboenden och sjukhuset i Norrtälje kommun, dessutom fokuserat på att göra måltiden till en trevlig stund och på så sätt locka de äldre att äta mer.

Norrtäljemodellen

Tiohundra AB ägs av kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje, ett samarbete mellan Region Stockholm och Norrtälje kommun. Med cirka 2 300 fast anställda är Tiohundra kommunens största arbetsgivare.

Källa: Tiohundra

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.