Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så har Norrtälje minskat matsvinnet med 40 procent. Foto: Erika Walukiewicz/SVT

Tonvis av mat kastas inom äldreomsorgen

Publicerad

Det kastas mer mat inom vård och omsorg än i landets skolor. Trots det är det få kommuner som mäter hur mycket som faktiskt slängs.

Livsmedelsverkets kartläggning visar tydligt att få kommuner mäter matsvinn på äldreboenden.

– Men de siffror som ändå har rapporterats in tyder på att matsvinnet där är större än i skolan och förskolan, säger Karin Fritz projektledare på Livsmedelsverket som har kartlagt matsvinnet inom kommunal verksamhet.

Kommunikationen mellan kök och äldreboenden är ett av de problem som Livsmedelsverket pekar på. Maten tillagas sällan på plats och det är svårt för köken att veta vad som faktiskt går åt.

Norrtälje och Salem sticker ut

I Stockholms län är det endast en handfull kommuner som mäter svinnet inom omsorgen. Bland dessa har Salem och Norrtälje lyckats allra bäst. Norrtälje kommun började mäta matsvinnet redan för sex år sedan. Sedan dess har kök, äldreboenden och sjukhus minskat mängden mat som kastas med 20 ton, jämfört med startåret 2014.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer