Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Enligt Carina Skagerlind, presstalesperson på Stockholmspolisen, var det många som tog upp telefonen för att filma olycksplatsen. Foto: TT

Efter dödsolycka på E4 – förbipasserande polisanmälda

Publicerad

Flera personer filmade den allvarliga olyckan på motorvägen i Fruängen där en person omkom. Bilisterna tog upp telefonerna och filmade platsen när de passerade. Nu har flera personer anmälts för brott. 

Både bilister och fotgängare är nu anmälda för att ha filmat olyckan. Personerna i bilarna är anmälda för att ha använt mobilen under färd och fotgängarna för brottet olaga integritetsintrång.

Både ordning och säkerhet stördes. Flera poliser fick sättas in för att agera mot människor som filmade olyckan. 

– Det är otroligt vanligt vid olycksplatser. Vid olyckan i morse blev det svårt för personalen att tjänstgöra och då blev man tvungen att rapportera det. Man fick till och med ta telefoner på plats, säger Ola Österling, presstalesperson hos Polisen.

Trafikbrott och integritetsintrång

Lagen om olaga integritetsintrång är relativt ny och kunde börja tillämpas den 1 januari 2018.  Straffet kan bli böter eller fängelse i i högst två år. Dock undantas journalister med publicistisk ansvarig utgivare.

– Vi prövar lagstiftningen i fler och fler fall för att komma till rätta med problemet när det är så pass utbrett att det sätter hinder i vår tjänstgöring. Kortfattat kan man säga att det är samhällets sätt att få stopp på det här, säger Ola Österling.

Hade information om spridning av filmerna

Polisen skriver i ett pressmeddelande att de endast agerat mot personer som de trodde spred filmerna vidare.
– Det innebär att personen som filmar också sprider materialet vilket vi ansåg oss ha information om att det gjorts, säger Filip Rundberg och tillägger att de bara ingrep mot ett mycket litet antal personer i förhållande till hur många som filmade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer