Anna König Jerlmyr (M) säger till SVT att ett tiggeriförbud i Stockholm inte är aktuellt. Foto: TT/SVT

Finansborgarrådet: ”Inget tiggeriförbud i Stockholm”

Publicerad

Det kommer inte att bli aktuellt med ett kommunalt tiggeriförbud i Stockholm. Det säger Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd, till SVT.

Under måndagen gav Högsta förvaltningsdomstolen grönt ljus för ett lokalt tiggeriförbud i skånska Vellinge. Men trots beskedet kommer det inte att bli aktuellt med ett tiggeriförbud i Stockholms kommun.

– Jag företräder nu en grönblå allians i Stockholm och vi har sagt att vi inte kommer att ha ett kommunalt förbud i Stockholm, säger finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

Moderaterna i Stockholm har tidigare förespråkat ett tiggeriförbud i huvudstaden.

– En majoritet av stockholmarna vill förbjuda tiggeri. Vi moderater håller med dem och tycker att väljarna har rätt att förvänta sig att politiken agerar, skrev Anna König Jerlmyr tillsammans med partikollegan Tomas Tobé i en debattartikel i augusti i år.

Släppte kravet under förhandlingarna

Efter valet släppte dock Moderaterna kravet på ett tiggeriförbud i Stockholm under förhandlingarna om det nya styret.

– Det kan vara av symbolisk vikt för partier vi vill samarbeta med, sa Anna König Jerlmyr (M) till Dagens Nyheter i mitten av september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.