Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regeringen når inte upp till löftet att de ska hjälpa regionerna, säger finansregionrådet Aida Hadžialić (S). Hör henne om det pressade ekonomiska läget i Stockholm. Foto: TT

Finansregionrådet om budgeten: ”Tvingar oss till besparingar eller skattehöjningar

Uppdaterad
Publicerad

”En historiska satsning” så beskrev finansminister Elisabeth Svantesson (M) de 10 miljarderna i extra generella statsbidrag till landets kommuner och regioner. Men trots dessa kommer sjukvården drabbas av besparingar, enligt finansregionrådet Aida Hadžialić (S).

Inflationen har skapat ett stort budgethål i ekonomin, säger finansregionrådet Aida Hadžialić (S). Prognosen för 2024 är ett underskott på 1,7 miljarder kronor för Region Stockholm, enligt ett första budgetunderlag som SVD tagit del av.

I höstbudgeten föreslår regeringen 10 miljarder extra i generella statsbidrag till landets kommuner och regioner. Av de 10 miljarderna går 3 miljarder till landets regioner. 700 miljoner av de pengarna får Region Stockholm.

 – Jag hade önskat mer handlingskraft från regeringen, säger Aida Hadžialić (S).

För kommunerna i länet blir det betydligt mer pengar. Totalt 7 miljarder, varav 1,6 går till kommunerna i Stockholms län.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.