Fjärrvärmeverk redovisade för låga utsläpp

Publicerad

Straffavgifter på flera miljoner kronor – det kan Värtaverket i Stockholm, landets största koleldade fjärrvärmeverk, ha att vänta efter att ha lämnat felaktiga siffror rörande utsläpp av växthusgaser till Naturvårdsverket.

Felaktigheterna uppskattas till motsvarande 2,2 procent av det som rapporterats in – vilket motsvarar ungefär 10 000 ton koldioxid, rapporterar Dagens Nyheter.

Värtaverket, som förser bostäder med fjärrvärme och producerar el, har enligt en revision som tidningen tagit del av haft felinställd mätutrustning, bristande interna kontroller och ihopblandade siffror.

Naturvårdsverket har inlett ett tillsynsärende mot Stockholm Energi som äger verket. Bolaget menar å sin sida att den underkända utsläppsrapporten beror på att Värtaverkets har en ovanligt avancerad anläggning, skriver DN.

Enligt DN har Värtaverket heller inte redovisat att man bränt 52 000 ton ryskt stenkol under 2015. Enligt Värtaverkets ägare Stockholm Exergi beror den felaktiga uppgiften på den mänskliga faktorn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer