Foto: TT arkivbild

Fler bostadsaffärer under sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren gjordes fler bostadsaffärer i jämfört med sommaren 2017 i Stockholmsområdet och bostadspriserna på bostadsrätter steg.

Som vanligt lugnare, men ändå fler bostadsaffärer under sommaren än föregående år, speciellt i Stockholmsområdet. Priserna på bostadsrätter steg marginellt i juli jämfört med månaden före medan villapriserna sjönk, visar Valueguards återkommande månadsmätningar.

Lägsta nedgången sedan hösten 2017

Enligt det så kallade HOX-indexet sjönk bostadspriserna totalt sett i riket med 0,6 procent på månadsbasis. De senaste tolv månaderna handlar det om en nedgång med nästan fem procent, vilket är den lägsta årsnoteringen sedan priserna började vända ner hösten 2017.

Det största prisfallet på årsbasis har skett i Stockholm, runt åtta procent både på villor och bostadsrätter, även om det noterades en mindre uppgång den senaste månaden.

Svårt att se trender

Generellt är det svårt att se några trender om priserna utifrån sommarens affärer, konstaterar Valueguard.

Tidigare i veckan visade även Svensk Mäklarstatistiks siffror på små förändringar under juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.