Foto: Hasse Holmberg/TT

Skilsmässor kan ge ökade bostadspriser

Publicerad

Antalet mäklare som förutspår ökade bostadspriser de kommande tre månaderna ökar. Det är resultatet från Mäklarpanelen av Valueguard i samarbete med Fastighetsmäklarförbundet (FMF).

Den 1 mars införs de nya amorteringskraven, och enligt undersökningen beror den fortsatta prisutvecklingen när det gäller bostadspriserna på bland annat just amorteringskravet.

Kortsiktigt, under de närmaste veckorna, kan priserna öka då säljare och köpare försöker göra affär innan den nya lagen börjar att gälla.

Flest skiljer sig i januari

Bortsett från amorteringskraven menar Fastighetsmäklarförbundet att olika livsstilsförändringar har en påverkan på bostadsmarknaden. Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet, säger i ett pressmeddelanden att ökningen av skilsmässor kan vara en av orsakerna till att fler mäklare tror på ökade priser.

– Januari är den månad då flest par skiljer sig och många satsar på att hitta nytt jobb. Behovet av att byta bostad blir för många därför viktigare än rädslan för prisnedgång. Något som spås leda till högre priser, säger Carolina Stegman.

En av fyra mäklare, 25 procent, tror på stigande bostadspriser de kommande tre månaderna. Något fler, 31 procent, tror på fallande priser.

”Ämnet har tagit för stor del i debatten”

Men Andreas Wallström, chefsanalytiker på Nordea, menar att amorteringskraven inte kommer att ha stor påverkan på marknaden.

– Det kommer att påverka lite. Ämnet har tagit för stor del i debatten kring bostadspriserna. Det är ett milt förslag, däremot kan man diskutera tajmingen, säger Andreas Walström.

Han förklarar att det finns andra förklaringar till de sjunkande priserna.

– Det är snarare att utbudet av bostäder har ökat som påverkat bostadspriserna. Det har byggts en massa nyproduktion och samtidigt renoverats gamla bostäder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer