En avgörande faktor om äktenskapet kommer att hålla är parets utbildningsnivå visar forskning. Foto: TT

Nu väljer många att skilja sig

Uppdaterad
Publicerad

När jul och nyår passerat väljer många par att separera. Statistik från domstolsverket visar att januari hör till de månader som flest väljer att skilja sig. Men ser man till skilsmässotalen i stort så har de stabiliserats sedan 1990-talet.

– Det beror bland annat på att folk nuförtiden bildar familj senare i livet, säger Juho Härkönen, professor i sociologi vid Stockholms universitet. 

Anledningarna kan vara många till varför man väljer att att skicka in skilsmässoansökan, men det finns vissa faktorer som spelar in när det kommer till vilka som väljer att gå skilda vägar. 

Juho Härkönen är professor i sociologi och hans forskning visar att ju högre utbildningsnivå paret har, desto större chans är det att de kommer att fortsätta ett gemensamt liv.  

– Folk med högre utbildning skiljer sig inte lika ofta, högre utbildade par har en större ekonomisk trygghet vilket stabiliserar familjen, säger han.

– De med högre utbildning väljer också att skaffa barn senare i livet än de med låg utbildning, vilket också är en stabiliserande faktor.

En boja i ett olyckligt äktenskap

Stor ekonomisk trygghet kan även vara en boja i ett olyckligt äktenskap. Trösklarna är högre för att gå isär eftersom de ekonomiska förlusterna blir större.  

– Många äger hus och det är både en ekonomisk och en emotionell förlust att bli av med sitt hem vid en separation. 

Mönstret har ändrats över tid. Under 1970-talet var det en ganska liten skillnad på skilsmässotalen mellan de med låg och de med hög utbildning.  

– När det inte längre är ett så stort stigma att skilja sig och när det har blivit enklare att skilja sig rent juridiskt så har skilsmässotalen bland de lägre utbildade ökat.

Mindre tröskel

Ett skäl är att den ekonomiska tröskeln är mindre. Forskningen visar att om du inte äger massa saker, hus eller dyra bilar tillsammans med din partner så är inte klivet lika stort att gå skilda vägar. 

– Din levnadsstandard kommer inte att förändras i samma utsträckning, säger Juho Härkönen.  

Antalet ansökningar om äktenskapsskillnad i snitt per månad 2008-2013

Januari: 2615

Februari: 2528

Mars: 2683

April: 2519

Maj: 2553

Juni: 2397

Juli: 2436

Augusti: 2609

September: 2658

Oktober: 2711

November: 2532

December: 2075

Källa: Domstolsverket (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.