Under nio veckor kommer paren få arbeta med sin relation. Foto: TT

Nätterapi ska rädda kärleken i ny studie

Uppdaterad
Publicerad

Har du och din respektive svårigheter i relationen och vill komma närmare varandra? Då kan ni delta i Valentinstudien – en studie som genom nio steg ska skapa en starkare relation.
– Kravet på deltagarna är att man inte får ha det för bra, säger Per Carlbring som är ansvarig för studien.

Under nio veckor ska paren gå på parterapi på nätet, som en del av en studie vid Linköpings och Stockholms universitet. Kravet på deltagarna är att man inte får ha det för bra i sin relation.

– Man ska ha problem, men inte allt för allvarliga problem. Båda ska vilja jobba med relationen och vara beredda att kämpa, säger Per Carlbring som är ansvarig för studien.

Genom att svara på frågor på nätet ser experterna vilka par som kan få hjälp. Hundra par kommer sedan att väljas ut för att delta i studien.

Veckovisa övningar

Under de nio veckorna kommer paren att få arbeta med sin relation genom att veckovis få övningar att göra, både enskilt och tillsammans. De kommer bland annat att få kartlägga sina ömma punkter och lära sig om konfliktkunskap.

Per Carlbring.

– De kommer få råd kring hur man kommunicerar på ett konstruktivt sätt, hur man pratar och andra kommunikationsfärdigheter. Det handlar om lite mer dämpande uttalanden som ”det jag säger behöver inte vara rätt för alla” eller ”jag skulle kunna ha fel” till exempel.

”Bästa nyårslöftet”

Per Carlbring, som är psykolog, psykoterapeut och specialist i klinisk psykologi, har arbetat mycket med allvarliga psykiska problem, som depression och social fobi. Där har det handlat om att hjälpa människor att gå från något dåligt till något neutralt.

I Valentinstudien, som är KBT-baserad, får han istället titta på det andra sidan av spektrat – att hjälpa människor att gå från det neutrala till det positiva.

– Vi hoppas på att förbättra tillfredsställelsen i relationen och det tror jag att vi kommer att göra. Det här är ju det bästa nyårslöftet – att satsa på sin relation. Har man en god relation vänjer man sig vid det och lägger kanske inte manken till lika mycket, säger Per Carlbring.

Par i farozon för skilsmässa

Par kan anmäla sig fram till den 6 januari och behandlingen börjar i slutet av månaden. Redan nu går det att se vissa egenskaper bland paren som anmält sig.

– Det är ungefär som vi trodde, det är de som ligger i skilsmässofarozonen. Ungefär hälften är gifta, hälften sambos. En hel del har barn. Det är seriösa par som vill förbättra relationen, inte bara en snabb flört på krogen som har gått fel, säger Per Carlbring.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.