Foto: TT

Fler cykelstråk sopsaltas i Stockholm

Publicerad

I vinter kommer det förhoppningsvis bli lite lättare för Stockholms cyklister att ta sig fram – Trafikverket sopsaltar fler cykelsträckor än tidigare.

Trafikverket kommer sopsalta fler cykelsträckor än tidigare i Stockholm. De nya sträckorna är Handen-Sickla på väg 260 och Skurubron på väg 222. Tidigare har metoden använts  på cykelvägar längst Huddingevägen, Märstastråket, Sicklavägen och vid Stockholms universitet.

Dyrare metod

Sopsaltning innebär att snö och is först borstas bort från cykelbanan, sedan sprids en saltlösning ut för att förhindra att vägytan fryser igen. En fördel är att cykelvägarna på det här sättet hålls fria från grus och sand, som annars kan vara en orsak till olyckor.

– Sopsaltning är en lite kostsammare metod, men resultatet blir så bra att vi prioriterar den kostnaden. En cykelväg som är sopsaltad leder till både ökad säkerhet och bättre framkomlighet för cyklisterna, säger Mikael Lindell, projektledare på underhåll på Trafikverket, i ett pressmedelande.

Så cyklar du säkrare

Visa

Det finns saker som du själv kan göra för att för att öka din egen säkerhet när du cyklar i vinter. Här är några tips:

• Byt till vinterdäck även på cykeln.

• Använd cykelhjälm.

• Använda cykelbelysning och reflexer, då syns du bättre.

• Se till att att bromsar, belysning och växlar fungerar som de ska på cykeln.

Källa: Trafikverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer