Arkiv. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Fler elever får den skolplats som de själva önskat

Publicerad

Stockholms stad växer kontinuerligt och det gör även elevunderlaget. Totalt har 93 procent av alla elever som ska börja förskoleklass till hösten 2018 fått någon av sina tre sökta skolor, vilket är en ökning med en procent sedan i fjol.

Från den 15 januari till den 15 februari kunde vårdnadshavare söka skola inför höstterminen 2018. I år var det 15 470 elever som lämnade in önskemål om placering, varav 9 975 till förskoleklass.

– Alla elever är garanterade en plats i en kommunal grundskola nära hemmet. Det ökar tryggheten för elever och deras föräldrar att en så stor majoritet får någon av sina tre önskade skolplaceringar, säger Christer Blomkvist, samordnare på avdelningen för utveckling och samordning, utbildningsförvaltningen i Stockholms stad.

Formel bestämmer vem som får platsen

Är det fler sökande än antalet platser på en skola utgår man från närhetsprincipen. Den innebär att om två barn sökt samma skola och bara ett av barnen kan få plats, mäts båda barnens avstånd till den sökta skolan och till en alternativ skola.

Avståndet till den alternativa skolan subtraheras med avståndet till den sökta skolan. Det barn som får det högsta värdet i den uträkningen får platsen.

– Med hjälp av IT-stöd blir avståndsberäkningar väldigt precisa, vilket ökar transparensen och rättssäkerheten i besluten, säger Christer Blomkvist.

De flesta, 81 procent, som sökt till förskoleklass till hösten får plats på den skola de sökt i första hand. 9 procent får plats på den skola de sökt i andra hand och 3 procent får plats på sitt tredjehandsalternativ.

I elevtäta områden eller i områden där vissa skolor har extremt högt söktryck sjunker dock andelen elever och vårdnadshavare som får något av sina önskemål.

Fakta

  • Om eleven inte får plats i någon av skolorna som vårdnadshavarna ansökt till kommer denne att erbjudas en plats i en kommunal grundskola nära hemmet.
  • I Stockholms Stad finns cirka 100 000 elever i grundskolan (inklusive förskoleklasser), 142 kommunala grundskolor och 118 fristående skolor.
  • 54 fristående grundskolor är anslutna till stadens ansökningstjänst. Stockholms stad har ingen statistik på antal sökanden till fristående skolor utanför stadens ansökningstjänst.
  • Statistikresultatet går inte att bryta ner per stadsdel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.