Fler får hemtjänst på eget språk

Uppdaterad
Publicerad

Den hårt kritiserade lagen om valfrihet inom hemtjänsten har gynnat invandrare och andra äldre med särskilda intressen. Fler kan bryta sin svåra isolering.

Privatiseringen av hemtjänsten har kritiserats hårt.

Men forskning visar att det finns stora grupper äldre som gynnats av valfriheten.

Det är Äldrecentrum, som bland annat utvärderar äldrevården i Stockholms stad, som i en rapport visar att äldre invandrare fått det bättre med fler privata hemtjänstbolag. Möjligheterna att få hjälp på sitt eget språk har ökat sedan lagen om valfrihet infördes.

Kan inte kommunicera

– De flesta äldre kan inte svenska eller har glömt det lilla de kunde. De kan inte kommunicera med grannar eller andra, berättar Nestor Herrera-Arcos, grundare av Chispa hemtjänst för spansktalande.

– Många är helt isolerade. Det är hemskt när man kommer hem till dem, de sitter där och pratar med tv:n eller väggarna, fortsätter Nestor Herrera-Arcos.

Många språk

Tacksamheten bland de latinamerikanska brukare som nu får hemtjänst de faktiskt kan tala med är påtaglig.

– Det är underbart! Man känner sig förälskad i personalen! säger Sergio Díaz, en av Chispas brukare.

Det finns för närvarande möjlighet att få hemtjänst på bl a arabiska, kurdiska, persiska, turkiska, somaliska, spanska, italienska, bulgariska, polska, finska m fl språk samt på teckenspråk eller specialanpassad hemtjänst för brukare med psykisk eller fysisk funktionsnedsättning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Efter valet

Mer i ämnet