En bänk som målades i Prides färger vandaliserades i Rissne. I en motreaktion samlades folk på fredagskvällen till en manifestation i Rissne centrum. Två personer blev misshandlade och ett flertal bilar brann senare på kvällen.

Flera bilar brann i Rissne i natt

Uppdaterad
Publicerad

Två personer misshandlades i samband med Pride-manifestationen i Rissne igår kväll. Senare på natten sattes flera bilar i brand.

Det var vid halv ett-tiden på natten som polisen först larmades om brinnande bilar i Rissne centrum. Senare brann också en mindre lastbil och två andra personbilar en bit från centrum.

– Det rör sig om två separata händelser, en vid halv ett-tiden, en vid halv två på natten. Totalt skadades fem fordon, säger Sven-Erik Olsson, på Stockholmspolisen.

Tidigare under kvällen hade bråk och stökigheter uppstått i samband med en Pride-manifestation som hölls efter att en parkbänk i regnsbågsfärger satts i brand.

Misshandel efter bråk om Pride-flagga

Två yngre pojkar ska under manifestation ha plockat ner en Pride-flagga, vilket ledde till diskussion. Då ska två andra unga män dykt upp och gett sig in i diskussionen som slutat med att de misshandlade två personer och försvann från platsen.

De två misshandlade personerna skadades inte så allvarligt att ambulans behövde kallas till platsen.

Polisen: ”Ser inget samband”

Ytterligare en person blev bortförd från platsen efter att vid två tillfällen under kvällen ha uppträtt aggressivt.

Enligt Sven-Erik Olsson på polisens regionsledningscentral kan man inte dra slutsatsen att bränderna hör ihop med oroligheterna under manifestationen.

– Nej, bilar brinner ganska ofta. Det finns inget tydligt samband, vad jag kan se i varje fall, säger han.

Polisen anmälde manifestationen

Det var mycket aktivitet i samband med manifestationen som startat som ett upprop i sociala medier och polisen upprättade en anmälan eftersom manifestationen inte hade tillstånd.

– Aktiviteterna fick sådan karaktär att det räknades som en allmän sammankomst och opinionsyttring och kräver därför tillstånd, vilket inte fanns, säger Sven-Erik Olsson på Stockholmspolisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.