Vårdpersonal på Sachsska barn- och ungdomssjukhuset började misstänka Jenny Thåström under hösten 2022, efter att hennes då 15-åriga dotter Lovisa inte svarade som förväntat på behandling. Hennes läkare menade att de inte kunde hitta något fysiskt fel, att hon hade en ”sjukdomsidentitet” och att hennes mamma ”eldade på” Lovisa vid vårdbesök.
Lovisa blev tvångsomhändertagen och placerad hos en främmande familj i två månader innan misstankarna mot hennes mamma lades ner. Varken polis eller socialtjänst hittade tillräckligt med bevis att Jenny skulle ligga bakom dotterns sjukdom.
Björn Lundin säger att han inte stött på något fall där Münchhausen by proxy uppstår när ett barn är i tonåren.
– I den absoluta majoriteten av fall börjar det väldigt tidigt. Jag tycker att man ska utreda ordentligt innan man slår fast en sådan sak, säger han.
”Hon startade helvetet”
Samma läkare som drev på misstankarna mot Jenny Thåström har riktat liknande anklagelser mot en annan kvinna under våren 2019, vars 15-åriga dotter hade samma diagnos som Lovisa. Även då omhändertogs dottern av socialtjänst.
Även här la myndigheterna senare ner utredningarna mot mamman. Familjen är idag återförenad.
– Den läkaren har ställt till det ordentligt för oss. Det är ett fruktansvärt trauma, säger mamman till SVT.
Samma läkare anklagade 2020 en annan familj för att ha misshandlat sin son. De sökte vård då sonen ramlat två gånger på kort tid. Enligt föräldrarna hade läkaren inte själv undersökt honom innan hon anklagade dem för barnmisshandel.
Sjukhuset gjorde en polisanmälan och båda familjens barn tvångsomhändertogs i sex veckor, innan utredningen även denna gång lades ner.
Sjukhuset kände inte till uppgifterna
Den aktuella läkaren vittnade även i en rättegång 2019, där två föräldrar dömdes för att ha utsatt sitt barn för svält.
SVT har flera gånger sökt läkaren, som inte återkommit. Istället svarar Annelie Liljegren, chefläkare på Södersjukhuset, att man inte känt till uppgifterna.
– Generellt är det så att vården är skyldig att göra en orosanmälan om det finns en oro. För de barn som eventuellt råkar illa ut så är det ju oerhört viktigt att rädda de barnen.
MÜNCHHAUSEN BY PROXY
Münchhausen by proxy kallas även barnmisshandel genom förfalskning av symptom. Det är en form av barnmisshandel där föräldern simulerar sjukdom hos sitt barn eller gör barnet sjukt.
En dödlighet omkring 10 procent rapporteras bland barn som utsatts för kvävning och/eller förgiftning. En av föräldrarna, vanligtvis modern, är förövaren.
I en brittisk studie har den årliga incidensen i England beräknats till 0,5 per 100 000 barn under 16 år.
Barnet tas ofta till undersökningar och behandlingar som leder till flera medicinska insatser. De akuta symtomen brukar försvinna när barnet skiljs från förövaren.
Källa: Läkartidningen