Foto: TT

Flera småföretag kan krascha efter tunnelföretagets konkurs

Publicerad

Ett tiotal småföretag riskerar nu att gå omkull efter att företaget Lovön AB i torsdags gick i konkurs. Underentreprenörerna har jobbat åt Lovön samverkan AB i tunnelbygget i projekt Förbifart Stockholm.

– Man undrar var pengarna har tagit vägen som Lovön samverkan AB har fått från Trafikverket, säger en av underentreprenörerna som vill vara anonym.

Han och enligt uppgift flera andra småföretagare är besvikna efter beskedet att deras uppdragsgivare har gått i konkurs.

– Vi fick uppgifter om att det var problem med Trafikverket men att vi skulle få betalt. Men sedan januari har vi inte fått någon ersättning för vårt arbete. Det har varit struligt med pengarna sedan start för ett och ett halvt år sedan. Vid ett par tillfällen har vi fått betalt först när vi strejkat.

Underentreprenören säger att hans företag nu kommer gå i konkurs när betalningarna uteblir.

Bevaka sina fordringar

Konkursförvaltaren Mikael Kubu säger i en kommentar till SVT Nyheter Stockholm att underleverantörerna får bevaka sina fordringar i konkursen precis som alla andra.

– Det finns en risk att underentreprenörer lider stor skada. Men det är beroende av vad vi landar i slutändan, säger Konkursförvaltaren Mikael Kubu.

På grund av allvarliga brister i arbetsmiljön på arbetsplatsen under Lovön valde Trafikverket att tidigare i mars häva kontraktet med Lovön samverkan AB som bygger tunneldelarna. Orsaken som gavs från Trafikverket var att förtroendet var förbrukat.

”Inte önskvärt för någon part”

Johan Brantmark, projektchef på Trafikverket, menar att situationen som uppstått inte är önskvärd för någon part, men att det var nödvändigt för projektets genomförande att kontraktet hävdes.

– Nu blir det här en uppgift för konkursförvaltaren. Jag är övertygad om att han kommer jobba konstruktivt och hantera fordringsägarna enligt alla gällande regler, säger Johan Brantmark, projektchef på Trafikverket.

Företaget Lovön samverkan AB avböjer i nuläget att kommentera situationen.

Förutom fordringsägarna finns ett 130-tal anställda med olika anställningsavtal, som ska få ersättning enligt den statliga lönegarantin. En del av dessa är utländsk arbetskraft.

– De som utfört det praktiska arbetet har skickats hem, säger konkursförvaltaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer