Foto: TT / Privat / SVT

Spädbarn skickades hem från barnavdelningen – dog två timmar senare

Publicerad

I går eftermiddag skickades sju månader gamla Tag Ashraf Kaakoush hem från barnavdelningen i Solna.
Två timmar senare dog hon i sin säng.
Och i morse gick Karolinska universitetssjukhuset upp i stabsläge – på grund av för högt patienttryck.

Sju månader gamla Tag Ashraf Kaakoush, togs in på barnakuten på Karolinska sjukhuset i Solna för en mindre brännskada. Timmar innan olyckan och innan Tag lades in på sjukhuset hittade pappan en mindre knöl på Tags bakhuvud, efter samtal med vårdpersonalen fick familjen besked om att de inte skulle oroa sig över knölen. 

SVT Nyheter Stockholm träffar pappan till Tag som berättar att dottern blev inlagd på barnavdelningen vid Karolinska barnsjukhuset under tre dygn för vård av brännskada. Men föräldrarna fortsatte att oroa sig över knölen som växte för varje dag, men det svar de fick enligt pappan Ashraf Kaakoush, var att dottern hade feber och att knölen bara var en lymfkörtel inflammation och att det skulle gå över.

– Den hade växt på tre dagar från jätteliten, som ett örhänge, till en tennisboll och det såg de på sjukhuset, men de gjorde ingenting åt det säger han.

Knölen på Tag Ashraf Kaakoushs hals växte under tiden familjen var på sjukhuset. Foto: Privat

”Det här är inget hotell”

Eftersom febern hade gått ned något, ville personalen skicka hem Tag och hennes familj. Men pappan Ashraf gav sig inte, utan forsatte att säga att hans dotter inte mådde bra och att de ville stanna kvar. Han ville få svar på varför knölen på nacken fortsatte att växa men istället skrevs de ut på onsdagseftermiddagen.

– Men då sa de att det inte var ett hotell, han sa det flera gånger och att vi skulle gå hem, säger han och fortsätter:

– De sa att sjukhuset är öppet 24 timmar och att vi skulle komma tillbaka om vi kände någonting.

”Hon var helt blå”

När de kom hem höll Ashraf om sin dotter och la henne i sängen. När hans fru gick för att kolla till dottern var hon helt blå. Föräldrarna försökte återuppliva dottern på plats. Samtidigt skickades ambulanshelikopter ut till familjen. Två timmar efter att de lämnat barnavdelningen var flickan död.

– Vi hade varit hemma i två timmar, vi hann inte ens tillbaka till sjukhuset för att rädda hennes liv, säger pappan.

Karolinska: ”Har inte påkallat stabsläget”

Det faktum att Karolinska universitetssjukhuset gick upp i stabsläge mindre än ett dygn efter flickans död ska enligt sjukhuset inte ha något samband.

– Det är ingen särskild händelse som har påkallat att vi har gått upp i stabsläge, säger Elda Sparrelid, chefsläkare på Karolinska universitetssjukhuset.

Men hon bekräftar att en händelse på sjukhuset just nu utreds.

– Jag kan inte uttala mig om någon särskild patient. Det finns en händelse som vi ska utreda och det har kommit till min kännedom efter stabsläget.

Men händelsen har ingenting med stabsläget att göra?

– Svar nej.

”Varför dog min dotter?”

Pappan och familjen kände sig chockade av händelsen, men valde ändå att berätta om den tragiska händelsen för att samma situation inte ska hända igen.

– Jag vill veta vad som har hänt. Varför min dotter dog?, och varför de skickade hem oss fast de såg att flickan inte mådde bra, säger Ashraf Kaakoush.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer