Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör avdelningschefen Carl-Mikael Zetterling och KTH:s rektor om beslutet. Foto: Ann Sehlin/SVT

Flytten av KTH från Kista: ”Studenter grät”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen fick de anställda på KTH Kista beskedet om att verksamheten ska flytta. Under mötet var stämningen besviken och upprörd och både studenter och anställda ifrågasatte beslutet.

Enligt studenterna i Kista finns det 640 studieplatser där. På Valhallavägen på Östermalm är det redan brist, något de larmat om länge.

Anders Söderholm, rektor på KTH, menar att det finns utrymme inne i stan för att göra den typen av anpassningar som krävs för att kunna ta emot verksamheterna som flyttar från Kista och Södertälje. Exakt hur det ska se ut vet man dock inte.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Majoriteten av studenterna på KTH Kista vill inte flytta enligt en enkät. Foto: Ann Sehlin/SVT

En annan fråga som lyfts av bland annat Stockholms stad, professorer i Kista och skolor i Järva är att KTH Kista är en motivationshöjare för ungdomar i området och därmed viktig för integrationen och för att locka ungdomar från ytterkantsområden till högre studier.

Rektor Anders Söderholm säger att man på KTH gör bedömningen att man fortsatt kommer kunna fullgöra sitt uppdrag om breddad rekrytering.

Vad säger du till dem som tycker att det känns som ett svek?

– Jag förstår att det är ett stort och ingripande beslut, men vi menar att det är nödvändigt för att KTH på sikt ska kunna vara ett starkt lärosäte.

Electrumlabbet blir kvar

I Kista finns halvledarforskning som görs i Electrumlabbet. En viktig komponent när man tillverkar alla typer av microchip och brist på halvledare ställer till det för företag över hela världen. EU-kommissionen har sagt att EU ska bli ”världsledande” när det gäller halvledare.

I flyttbeslutet står det att labbet ska finnas kvar. Anders Söderholm, rektor på KTH, menar att man gjort bedömningen att labbet kommer att kunna fortsätta att fungera på precis samma sätt, om inte bättre. Carl-Mikael Zetterling, som är en av tre avdelningschefer på KTH Kista, håller inte med.

– Om man tar bort alla studenter och lärare härifrån så kommer den här miljön att förtvina, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Mer i ämnet