Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flyttfågelfästingen kan sprida den dödliga sjukdomen blödarfeber och sätter sig gärna på stora djur. Ett smittat djur blir inte sjukt men smittar människor. Hör mer om SVA:s arbete i videon. Foto: Jimmy Kirvesmäki

Fästingen som kan sprida blödarfeber – fem hittades förra året

Uppdaterad
Publicerad

Under 2023 hittades fem flyttfågelfästingar i Sverige. Ett av fynden gjordes i Sigtuna norr om Stockholm. På Statens veterinärmedicinska anstalt är man del av ett internationellt projekt som uppmanar privatpersoner att rapportera in sina observationer.

– Det är ett väldigt bra sätt att uppmärksamma och fånga upp de här fästingarna, säger Anton de Jong på Statens veterinärmedicinska anstalt.

Det var 2018 som det för första gången hittades vuxna hyalommafästingar, så kallade flyttfågelfästingar, i Sverige. Fästingen har fått sitt namn eftersom den liftar med flyttfåglar från länder i Asien, Afrika och södra Europa. Under 2023 hittades fyra flyttfågelfästingar på Gotland och en i Sigtuna kommun.

– Om det blir ett varmare och torrare klimat kan man tänka sig att den i förlängningen kan etablera sig här, säger Anton de Jong på Statens veterinärmedicinska anstalt.

Uppmanar allmänheten att rapportera fästingar

Att smittas av en flyttfågelfästing kan innebära allvarliga sjukdomar som krim-kongovirus, blödarfebervirus och olika typer av fläckfebervirus.

– Det finns ju en ökad risk för att man drabbas av allvarliga sjukdomar.

Den som tror sig ha hittat en flyttfågelfästing kan rapportera det direkt till SVA genom projektet Rapportera fästing som är en del av ett det EU-finansierade projektet IDAlert som SVA är en del av. Projektet startade 2022 och kommer pågå i fem år.

– Vi märker att det finns ett stort intresse och ett stort engagemang och vi är väldigt glada för det, säger Anton de Jong.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Virologiprofessorn Ali Mirazimi arbetar med att ta fram ett vaccin mot viruset som flyttfågelfästingen bär på. Foto: Jimmy Kirvesmäki

blödarfeber och Symtom

  • Krim-Kongovirus sprids via fästingbett och kan orsaka blödarfeber (hemorragisk feber) som har hög dödlighet.
  • Människor smittas i första hand via bett av flyttfågelfästingen, symtom uppvisas efter 1 till 13 dagar.
  • Fästingarna biter även hästar, kor, får och getter. Djur blir inte sjuka men smittar människor via blod och vävnad.
  • Människor smittar varandra via kroppsvätskor främst i vårdmiljö men smittan kan också överföras mellan familjemedlemmar.
  • Den drabbade insjuknar i plötsligt feber, muskelvärk, huvudvärk, bukvärk, ledsmärtor och kräkningar. Sen uppstår hjärnpåverkan och blödningar från hud och kroppsöppningar.
  • Specifik behandling saknas.
  • Sjukdomen förekommer i Afrika, Asien, Mellanöstern, Sydosteuropa och Spanien
  • Inget fall har hittills diagnosticerats i Sverige.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.