Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Virologiprofessor Ali Mirazimi arbetar med att ta fram ett vaccin mot blödarfeber som flyttfågelfästingen kan bära på med hopp om att människor inte ska dö om de smittas. Hör mer om i videon ovan. Foto: Jimmy Kirvesmäki

Nytt fästingvaccin mot blödarfeber tas fram på Karolinska institutet

Publicerad

För drygt sex år sedan startade ett vaccinprojekt mot blödarfeber, ett virus som flyttfågelfästingen kan bära på.

– Sjukdomen är hemsk, säger Ali Mirazimi, virologiprofessor vid Karolinska institutet och den som leder vaccinprojektet på SVA.

Idag finns inget vaccin mot blödarfeber och projektet med att ta fram ett vaccin koordineras av Folkhälsomyndigheten, Karolinska Institutet och Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Nästa steg i projektet är en studie som ska göras i Stockholm där man kommer att testa vaccinets toxicitet. Studien kommer att påbörjas under 2024 och man kommer att testa vaccinet på omkring 20 personer.

– Man tittar på hur farligt vaccinet eventuellt kan vara för de som tar det och då testar man på ett antal friska och unga personer. Det är normalt sett så man gör i första steget, säger Ali Mirazimi.

”Bra att börja innan man har ett problem”

Trots att Flyttfågelfästingen är långt ifrån att etablera sig i Sverige är det enligt Ali Mirazimi angeläget att få fram ett vaccin.

– Vi vet att viruset är på väg i västra och norra Europa och förr eller senare kommer vi att få sjukdomen. Sedan ska vi komma ihåg att det tar flera år att ta fram ett vaccin så det är bra att börja långt innan man har ett problem.

Hör Ali Mirazimi berätta om vaccinprojektet i videon

blödarfeber och symtom

  • Krim-Kongovirus sprids via fästingbett och kan orsaka blödarfeber (hemorragisk feber) som har hög dödlighet.
  • Människor smittas i första hand via bett av flyttfågelfästingen, symtom uppvisas efter 1 till 13 dagar.
  • Fästingarna biter även hästar, kor, får och getter. Djur blir inte sjuka men smittar människor via blod och vävnad.
  • Människor smittar varandra via kroppsvätskor främst i vårdmiljö men smittan kan också överföras mellan familjemedlemmar.
  • Den drabbade insjuknar i plötsligt feber, muskelvärk, huvudvärk, bukvärk, ledsmärtor och kräkningar. Sen uppstår hjärnpåverkan och blödningar från hud och kroppsöppningar.
  • Specifik behandling saknas.
  • Sjukdomen förekommer i Afrika, Asien, Mellanöstern, Sydosteuropa och Spanien
  • Inget fall har hittills diagnosticerats i Sverige.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.