Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Svartvit flugsnappare har siktats i Tyresö och det är näst tidigast i Stockholm någonsin, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet. I videon ser du vilka andra tropikflyttare som anlänt till länet. Foto: Pia Heick/SVT, TT

Flyttfåglarna från Afrika är redan i Stockholm – flera veckor för tidigt

Uppdaterad
Publicerad

Tropikflyttare som flugsnappare, hussvalor och lövsångare brukar komma till Stockholms län först i slutet på april och under maj. Men i år är de redan här – eftersom de fått extra skjuts på sin långflygning av sydliga vindar från Afrika.

För några dagar sedan sågs en lövsångare i Ösmo i Nynäshamn och en svartvit flugsnappare har siktats i Tyresö,

– Det är exceptionellt. Den svartvita flugsnapparen är den näst tidigaste som setts i Stockholm någonsin, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

I videon får du veta mer om vilka tropikflyttare som kommit hit – och hur de påverkas av köldknäpparna som fortfarande slår till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.