Foto: TT

Födande kvinna fick hjärtstopp på BB Sophia

Uppdaterad
Publicerad

En allvarlig förlossningsolycka har inträffat på BB Sophia i Stockholm. En kvinna i 30-årsåldern kämpar för sitt liv.

Det var i söndags morse som en kvinna i 30-årsåldern fick ett misstänkt hjärtstopp. En källa uppgav till ABC att personalen inget märkte något, utan var fullt upptagna med barnet som var tvunget att förlösas med hjälp av sugklocka. I stället ska det enligt den versionen ha varit barnets pappa som såg att något inte stod rätt till, och larmade.

BB Sophia dementerar detta, och skriver i ett pressmeddelande att det var en läkare på plats vid förlossningen som uppmärksammade sjukdomsfallet och att akutteam var kort därpå på plats för att ge kvinnan akut intensivvård.

Födande kvinna dog

Kvinnan fördes sedan till Karolinska sjukhuset i Solna för intensivvård. Det är det akutsjukhus som den privata förlossningskliniken BB Sophia har avtal med. Barnet uppges må bra. 

Analys klar om tio dagar

– Det stämmer att detta har inträffat. Direkt efter händelsen i söndags påbörjade vi en händelsanalys, säger Ulrica Törning, pressansvarig på Praktikertjänst, som driver BB Sophia.

När den interna händelseanalysen är klar efter tio dagar kommer sjukhusledningen att göra en lex Maria-anmälan. Den beräknas vara klar i slutet av nästa vecka. Av hänsyn till kvinnans familj och anhöriga kommer sjukhusledningen att uttala sig om händelsen först då.

Enligt Ulrica Törning agerade kliniken helt enligt riktlinjerna.

– Det här var en mycket komplicerad situation, där vi gjorde som avtalet med landstinget säger: Om en patient beräknas behöva intensivvård längre än 17 timmar ska vi stabilisera patienten och se till att den kommer till vår samarbetspartner Karolinska.

– BB Sophia kan inte föregripa händelseanalysen eller ge avkall på sekretessen. Vi kan dock bekräfta att det rör sig om ett plötsligt akut sjukdomsfall av ett slag som inträffar några få gånger per år inom svensk förlossningsvård. Det är extremt ovanligt och kan inte förutses, säger chefläkare Harald Almström.

Kritik inför starten

Inför starten av BB Sophia i april 2014 framfördes farhågor kring att förlossningskliniken skulle sakna tillräckliga intensivvårdsresurser. Stockholms läns landsting kritiserades för att skriva avtal med den omtvistade kliniken.

– Det stämmer inte att vi inte har intensivvård. Det finns två intensivvårdsplatser, två operationssalar och anestesi med full jour och bemanning för intensivvård, säger Ulrica Törning.

Chefläkare Harald Almström menar att sjukdomsfallet inte alls handlar om bristande resurser på kliniken.

– Jag kan säga att det är ett mycket ovanligt fall, som inte har någonting att göra med bristande resurser vad gäller intensivvård eller patientsäkerhet gäller akuta åtgärder, säger han.

Initiativtagarna till kliniken är barnmorskan Gudrun Abascal och läkaren Harald Almström, som även startat BB Stockholm. Det är landets andra privata förlossningsklinik.

Kritiserad från start

 * BB Sophia är en privat förlossningsklinik i Stockholm och drivs av Praktikertjänst.

 * Redan innan kliniken slog upp dörrarna i april i år kritiserades kliniken för bristande/frånvaro av intensivvård. Patientsäkerheten ansågs vara hotad.

 * BB Sophia hävdar dock att intensivvård finns, bland annat tack vare att kliniken har två operationssalar samt två intensivvårdsplatser.

 * Kliniken lever dock inte upp till den nationella definitionen av intensivvård, enligt Svensk förening för obstetrisk anestesi och intensivvård.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Födande kvinna dog

Mer i ämnet