Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På söndagen gick startskottet för valaffischeringen vid Sergels torg, en av de mest eftertraktade platserna. Foto: Kovan Alshawish/SVT

Följ med när ungdomsförbunden gör upp slaget om plattan

Uppdaterad
Publicerad

När startskottet för valaffischeringen gick vid lunchtid under söndagen stod flera av de politiska ungdomsförbunden laddade till tänderna. Sergels torg är en av de mest eftertraktade platserna för partierna att affischera på, och här hade flera förbundsmedlemmar suttit vakt sedan igår kväll för att säkra en väl synlig plats för sina affischer.

Valaffischering är till skillnad från annan typ av affischering mer eller mindre fri, men det finns riktlinjer för bland annat placering och utformning. Exempelvis får affischerna inte sättas upp på träd eller så att de skymmer vägmärken. Bland de platser i Stockholm som ungdomsförbunden helst vill sätta upp sina valaffischer ligger Sergels torg i topp.

– Om affischering spelar roll så spelar det roll på de platser som syns allra mest, och då är ju Sergels torg en sådan plats. Den är en symbolisk för plats dit många kommer till Stockholm för första gången, säger Noah Samenius, valledare Moderata ungdomsförbundet i Stockholm

Valet 2022 Stockholm

Mångårig tradition

Slaget om plattan har blivit en tradition med stort symbolvärde för de politiska ungdomsförbunden i Stockholm. För Alma Carlsson, distriktsordförande för SSU i Stockholm, är det viktigt att affischeringen finns och hon har hållit vakt vid Sergels torg hela natten.

– Det spelar roll för energinivån hos de engagerade och jag tror att det är det som gör att man vinner valet till slut, säger hon.

Hör i videon om varför ungdomsförbunden campat hela natten vid Sergels torg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Stockholm

Mer i ämnet