Följ med in i överlevnadskammaren: ”Inget för den klaustrofobiske”

Uppdaterad
Publicerad

En 14 kilometer lång tunnel under mark sprängs för att leda avloppsvatten till Stockholms nya reningsverk i Sickla och Henriksdal. Men att arbeta djupt ner i berget är inte en riskfri arbetsmiljö. Därför är säkerhetsarbetet viktigt.

– Räddningstjänsten går bara ner i tunneln efter att brand eller explosion vädrats ut. Det innebär att det kan ta 24 h innan räddningen når fram, säger Jerry Andersson, funktionsledare för arbetsmiljö på Stockholm vatten och avfall.

I tunnlarna har det därför byggts speciella räddningskammare dit personal snabbt kan ta sig i en nödsituation för att sätta sig i säkerhet. Till exempel om det blir skulle utbryta en kraftig brand, ett ras eller en explosion.

Säkerhetsarbete

Personal har rätt att stoppa arbetet om det upplevs för riskfyllt. Det finns också ett säkerhetssystem med möjlighet att kommunicera med de som befinner sig i tunneln långt ner under marken. Det finns även skärmar för att se positionen för alla personer och fordon som är i tunneln.

Källa: YIT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.