Hammarbybacken sprängs för att ge plats åt reningsverk

Uppdaterad
Publicerad

Det borras och sprängs för fullt för att komma in i berget under skidanläggningen i Hammarbybacken. Sicklaanläggningen, som är en del av Henriksdals reningsverk, ska byggas ut för att kunna rena mer avloppsvatten med modernare teknik. Det byggs också en 14 kilometer lång tunnel från Västerort till Sickla för att kunna transportera avloppsvattnet därifrån. SVT Nyheter Stockholm fick vara med när en arbetstunnel i berget sprängdes.

– Reningsverken i Stockholm är överbelastade och behöver byggas ut för att kunna rena avloppsvattet från alltfler Stockholmare, säger Eva Rådmark Herrder som är kommunikationsansvarig för projektet på Stockholm Vatten och Avfall.

Sprängningarna i berget under Hammarbybacken pågår i cirka tre år och hela anläggningen i Sickla ska vara klar för att tas i bruk 2026.

Nu byggs en 14 kilometer lång tunnel från Västerort till Henriksdals reningsverk eftersom Bromma reningsverk ska stängas. Foto: Stockholm vatten och avlopp

Ny teknik ska göra avloppsvattnet renare

Det kommer också installeras ny teknik både i Henriksdal och Sickla reningsverk. Det beror på att det blivit strängare krav på reningsgraden av avloppsvatten, enligt Stockholm Vatten och AVfall.

Anläggningarna får ny teknik som ska minska utsläppen av bland annat av kväve och fosfor i Saltsjön. Avloppsvatten kommer i framtiden att filtreras genom membran, förklarar Eva Rådmark Herrder.

Den totala kostnaden för ombyggnaden och utbyggnaden av reningsverken är beräknad till cirka 9, 2 miljarder kronor.

Såhär ser ser det ut under Hammarbybacken idag. Foto: Stockholm Vatten och Avfall
Såhär ska det se ut under Hammarbybacken när ombyggnaden är klar 2026.

I videon längst upp får du se när SVT:s reporter spränger bort en del av berget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.