Spela klippet för att se hur mycket stockholmare knarkar – och för att höra vad folk på stan tycker om droganvändningen. Foto: Veckans brott/TT/Helena Landstedt

Undersökning visar: Stockholmare köper droger för 30 miljoner i veckan

Uppdaterad
Publicerad

Stockholmarna röker nästan 1,8 miljoner doser cannabis, snortar 33 670 linor kokain och tar över 451 000 doser amfetamin på en vecka. Det visar unika siffror framtagna av Veckans brott, som drogtestade staden via avloppsvattnet under en oktobervecka 2019. Bara den veckan togs droger för nästan 31 miljoner kronor i det testade området.

Veckans brott lät testa Stockholms avloppsvatten i de centrala och södra delarna under sju dagar för att kartlägga hur mycket droger som finns i omlopp. Det statliga forskningsinstitutet RISE analyserade halterna av drogrester i avloppsvattnet som varje dag spolades ner av de 850 000 människorna som bor i området.

– Analyssvaren visade de högsta halterna som vi har sett sedan vi började mäta i Sverige, säger Johan Lindberg kemist och gruppchef på RISE, som analyserat provresultatet från det insamlade avloppsvattnet.

Över 200 kilo cannabis på en vecka – langarnas största inkomst

Omräknat till vikt röktes 223,5 kilo cannabis, värt totalt omkring 24,6 miljoner kronor, den undersökta veckan. Det visar att cannabisen är den allra största inkomstkällan för langarna.

Cannabis är den överlägset största inkomstkällan för langarna. Foto: SVT Grafik

Kokainet motsvarar nästan 3,4 kilo och ett värde på tre miljoner kronor. Ytterligare tre miljoner spenderades på 13,5 kilo amfetamin. Under veckan innan löning i oktober brändes i Stockholm totalt nästan 31 miljoner kronor på droger.

Röker hälften av Stockholmarna cannabis?

Testet gjordes över sju dagar för att få en så tillförlitlig siffra som möjligt på drogvanorna. I genomsnitt fann undersökningen att det varje dag konsumerades motsvarande 255 600 doser cannabis, 4 810 linor kokain och 64 443 doser amfetamin.

Under veckan var det tisdagen som mest narkotika konsumerades i området. Per tusen invånare konsumerades på tisdagen hela 440 doser cannabis. 4,7 doser kokain och 79 doser amfetamin.

Användningen av olika droger varierar över veckan - där kokainförbrukningen nästan fördubblas över helgen. Foto: SVT Grafik

Men det betyder inte att nästan hälften av stockholmarna använt cannabis. Testet säger inget om hur många som har använt narkotikan, utan ger bara svar på hur stora mängder som har spolats ner av de granskade stockholmarna.

Mer kokain på helgerna

Analysen visar också att drogbeteendet förändras över veckan – cannabisbruket är större under veckodagarna och minskar under helgerna då kokainbruket istället går upp till det dubbla.

– Det är ett av de mest tillförlitliga proven man kan göra för att få veta hur drogvanorna ser ut och borde genomföras över tid i Sveriges största städer för att kartlägga hur mycket knark som finns i omlopp, säger Johan Lindberg på RISE.

Vattnet testades i delar av centrala och södra Stockholm där 850 000 personer bor - men där fler vistas. Foto: SVT Grafik

Underlaget spelar roll: ”Siffrorna ska tolkas med försiktighet”

Det faktum att testet gjordes vid Henriksdals reningsverk som bland annat tar emot avloppsvatten från centrala Stockholm kan påverka siffrorna – det är sannolikt att mer droger används omkring krogarna i innerstaden än i resten av Stockholm. Dessutom används droger i centrala Stockholm av människor som bor i andra delar av staden, eller som är på tillfälligt besök.

– Siffrorna ska tolkas med försiktighet, man får ta hänsyn till att befolkningsunderlaget kan variera och att det kan vara folk som reser in till Stockholm, det är de som befann sig i Stockholm under de här dygnen som vi har drogtestat, säger Johan Lindberg på RISE.

Det innebär också att totalsiffran om drygt 30 miljoner kronor skulle bli betydligt högre, om hela Stockholm skulle undersökas.

Se mer i Veckans brott ikväll klockan 21.

Under sju dagar mellan den 15 och den 21 oktober 2019 tog Henriksdals reningsverk vattenprover från avloppsvattnet under 24 timmar från två av avloppsinfarten i centrala Stockholm.

Upptagningsområdet rör hushåll som är kopplade till 850 000 personer i alla åldrar som bor i centrala och södra delarna av Stockholm.

Testet är genomfört utifrån internationella vedertagna metoder enligt EMCDDA, EU:s centrum för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk, dit över 70 europeiska städer är anslutna, som varje år testar sitt avloppsvatten för att undersöka städernas drogvanor. Sjudagarsprovet kan därför jämföras med resten av EU- länderna.

Alla doser är räknade på normaldoser enligt EMCDDAs standardmått, dvs 125 milligram cannabis per dos, 100 milligram kokain per dos, samt 30 milligram amfetamin/metaamfetamin.

Antalet doser är beräknat med en metod som tar hänsyn till att de markörer som hittas i vattnet är de som hunnit brytas ned i kroppen.

Gatupriset för 1 gram cannabis är räknat på 110 kronor, för 1 gram kokain ligger priset på 900 kronor och för 1 gram amfetamin ligger priset på 240 kronor. KPI-uppräkning är tagen ifrån CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Veckans brott

Mer i ämnet