Mer amfetamin i Stockholm än i övriga städer i Europa

Uppdaterad
Publicerad

I Stockholm tas sannolikt mer amfetamin än i alla jämförbara europeiska städer. Det visar det drogtest som Veckans brott genomförde i Stockholms innerstad under en oktobervecka 2019.

När Veckans brott drogtestade Stockholms avloppsvatten för att se hur mycket droger som används genomfördes analysen enligt europeisk vedertagen standard från EMCDDA, den europeiska organisationen för narkotika och narkotikamissbruk.

De uppmätta halterna från drogrester i avloppsvattnet kan därför jämföras med andra europeiska länder som sedan 2011 har drogtestat sina städer på samma vis. År 2018 var över 70 städer i 20 europeiska länder anslutna till projektet.

Analytikern: ”Det är första gången vi ser en så här hög halt”

Enligt Stockholmstestet fanns det i genomsnitt ungefär 675 milligram amfetamin per 1000 invånare och dygn, vilket placerar Stockholmarna i topp i Europa när det gäller mängden amfetamin som konsumeras.

Resultatet förvånar Johan Lindberg, kemist och gruppchef på RISE, som analyserat provresultatet från det insamlade avloppsvattnet.

– Det är första gången vi ser en så här hög halt. När man ser ett sånt här värde vill man göra en till analys, för det här är en rejäl varningsflagga. Helst skulle man vilja ha en annan mätning från samma ställe, säger Johan Lindberg.

Högsta resultaten hittills i Europa

Inte i någon av de jämförbara städerna har det någonsin uppmätts ett högre genomsnitt än 450 milligram amfetamin per 1000 invånare och dygn sedan mätningarna började år 2011. Däremot har resultaten för mätningarna år 2019 ännu inte sammanställts.

Men det faktum att testet är gjort över en sjudagarsperiod, och att variationen mellan dagarna är som förväntat, pekar också på att resultatet stämmer.

– Man ska vara lite ödmjuk – det är första gången vi gör ett sånt här test. Men jag ser ingen anledning till att det skulle vara fel, säger Johan Lindberg.

Enligt analytikern på RISE borde förskrivning av adhd-medicin inte spela en avgörande roll vid den här typen av tester.

Kartan på EMCDDA:s hemsida visar att amfetamin är vanligast i norra Europa. De senaste resultaten är från 2018. Foto: EMCDDA

– Vi har inte räknat bort det men gör antagandet att det är försumbart, just när det gäller adhd-medicinering är amfetamin inte det mest förskrivna läkemedlet, säger Johan Lindberg.

Amfetamin vanligt i hela Norden

När det gäller kokainmängden i Stockholms avloppsvatten fanns det i genomsnitt 200 milligram kokain per dag och per 1 000 invånare. Det placerar Stockholm på plats 30 sorterat efter högsta konsumtion om man jämför med de 76 städer som analyserade för kokainrester under en analysvecka under 2018. Jämförs en helgdag hamnar de granskade stockholmarna på plats 25.

De städer som har högst halt kokain i vattnet av de anslutna europeiska städerna 2018 var Bristol i England på nästan 970 milligram dagligen och per tusen invånare, följt av nästan lika höga doser i Amsterdam och Zurich.

I Köpenhamn hittas mer kokain än i Stockholm både på vardag och helg. Minst kokain uppmäts i Finland. Däremot är amfetaminbruket stort även i Finland och specifikt i den mindre finska staden Lahti norr om Helsingfors som placerar sig i topp fem, räknat per milligram per veckodag per 1000 invånare. Även Reykjavik och Oslo befinner sig i topp fem när det gäller uppmätt amfetamin i avloppsvattnet.

EMCDDA:s hemsida kan du själv jämföra hur Sverige står sig mot de övriga europeiska länderna.

Se mer i Veckans brott ikväll klockan 21.

Under sju dagar mellan den 15 och den 21 oktober 2019 tog Henriksdals reningsverk vattenprover från avloppsvattnet under 24 timmar från två av avloppsinfarten i centrala Stockholm.

Upptagningsområdet rör hushåll som är kopplade till 850 000 personer i alla åldrar som bor i centrala och södra delarna av Stockholm.

Testet är genomfört utifrån internationella vedertagna metoder enligt EMCDDA, EU:s centrum för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk, dit över 70 europeiska städer är anslutna, som varje år testar sitt avloppsvatten för att undersöka städernas drogvanor. Sjudagarsprovet kan därför jämföras med resten av EU- länderna.

Alla doser är räknade på normaldoser enligt EMCDDAs standardmått, dvs 125 milligram cannabis per dos, 100 milligram kokain per dos samt 30 milligram amfetamin/metaamfetamin.

Antalet doser är beräknat med en metod som tar hänsyn till att de markörer som hittas i vattnet är de som hunnit brytas ned i kroppen.

Gatupriset för 1 gram cannabis är räknat på 110 kronor, för 1 gram kokain ligger priset på 900 kronor och för 1 gram amfetamin ligger priset på 240 kronor. KPI-uppräkning är tagen ifrån CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Veckans brott

Mer i ämnet