Testerna vid Henriksdals reningsverk är jämförbara med resten av Europa. Foto: TT/ EMCDDA

Så gjordes avloppsundersökningen

Uppdaterad
Publicerad

Under en vecka testades 850 000 stockholmares vatten på rester av droger, efter en vedertagen metod som gör att resultaten kan jämföras med andra europeiska städer.

Under sju dagar mellan den 15 och den 21 oktober 2019 tog Henriksdals reningsverk vattenprover från avloppsvattnet under 24 timmar från två av avloppsinfarten i centrala Stockholm.

Upptagningsområdet rör hushåll som är kopplade till 850 000 personer i alla åldrar som bor i centrala och södra delarna av Stockholm. Det här innebär dels att inte hela Stockholm omfattas – Västerort, Bromma, Lidingö och delar av sydöstra Stockholm saknas till exempel.

Veckans brott

Det innebär också att en del droger sannolikt fångats upp som använts av boende i andra delar av Stockholm som befunnit sig i centrala eller södra delarna av staden under testperioden.

Internationell standard gör testet jämförbart

Testet är genomfört utifrån internationella vedertagna metoder enligt EMCDDA, EU:s centrum för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk, dit över 70 europeiska städer är anslutna, som varje år testar sitt avloppsvatten för att undersöka städernas drogvanor. Sjudagarsprovet kan därför jämföras med resten av EU- länderna.

Alla doser är räknade på normaldoser enligt EMCDDAs standardmått, dvs 125 milligram cannabis per dos, 100 milligram kokain per dos samt 30 milligram amfetamin/metaamfetamin.

Antalet doser är beräknat med en metod som tar hänsyn till att de markörer som hittas i vattnet är de som hunnit brytas ned i kroppen.

Gatupriset för 1 gram cannabis är räknat på 110 kronor, för 1 gram kokain ligger priset på 900 kronor och för 1 gram amfetamin ligger priset på 240 kronor. KPI-uppräkning är tagen ifrån CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

Se mer i Veckans brott ikväll klockan 21.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Veckans brott

Mer i ämnet