Här visar modellbyggaren Nisse Bergvall hur Klarakvarteren såg ut på 1950-talet. Han avslöjar också vem som bodde på ett av de pampigaste hotellen på Drottninggatan. Foto: Sandra Kjellström/SVT

Följ med ner i de rivna Klarakvarteren – i miniatyr

Uppdaterad
Publicerad

Nu får du chans att uppleva de rivna Klarakvarteren, men i miniatyrformat. Utställningen på Stadsmuseet visar hur stadsdelen såg ut på 1950-talet. Men stockholmarna är bara välkomna digitalt.

Klarakvarteren revs i samband med cityomvandlingen för att göra plats åt ett modernt Stockholm city. I en utställning på Stadsmuseet har modellbyggaren Nisse Bergvall nu återskapat stadsdelen så som det såg ut runt Sergels torg i mitten av 1950-talet.

I två år har han byggt upp modellen i miniatyr som innehåller 400 byggnader och Klarakvarterens gatuliv i form av cyklar, bussar och människor. På grund av pandemin håller museet stängt och därmed visas bland annat den här utställningen digitalt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.