Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Moa Karlsson från tillståndsenheten på Länsstyrelsen kontrollerar trängsel och pandemi-åtgärder på Bromma Blocks. Foto: Pia Heick/SVT

Hon ser till att pandemilagen följs

Uppdaterad
Publicerad

Enligt den nya pandemilagen får det inte vara någon trängsel på bland annat köpcentrum och sportanläggningar. För att se till att verksamheterna följer de nya reglerna gör Länsstyrelsen inspektioner runtom i länet. Under fredagseftermiddagen besökte de Bromma Blocks, följ med och se inspektionen i videon ovan.

Länsstyrelsen är ansvarigt för att kontrollera att reglerna följs på  gym- eller sportanläggningar inomhus, badhus, handelsplatser, allmänna sammankomster och offentliga tillställningar samt uthyrning av festlokaler och liknande. Som handelsplatser räknas exempelvis köpcentrum, varuhus, gallerior, butiker och serviceinrättningar som frisörsalonger och cykelverkstäder.

Hur en inspektion kan gå till ser man i videon ovan.

Om Länsstyrelsen upptäcker brister och verksamheten inte genomför de åtgärder som krävs kan Länsstyrelsen besluta om vite. Hur stort belopp bestämmer Länsstyrelsen också om.

Länsstyrelsen inspekterar platser där man misstänker att det finns risk för trängsel. eller utifrån information från andra myndigheter. Den nya pandemilagen omfattar inte kollektivtrafik eller serveringsställen.

Källa: Länsstyrelsen Stockholm

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer