Enligt Folkhälsomyndighetens scenario har toppen av smittspridningen i Stockholms län redan nåtts. Foto: Folkhälsomyndigheten

Folkhälsomyndighetens scenario: Smittspridningens topp nådd

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten har tagit fram en ny rapport där man simulerat hur smittspridningen av coronaviruset kan komma att se ut i de olika regionerna i Sverige fram till den sista februari. I scenariot för Stockholm ser toppen ut att vara nådd. Men allt bygger på att kontakter mellan människor hålls på en begränsad nivå.

Smittspridningen de senaste månaderna har blivit värre än vad Folkhälsomyndighetens scenarier i somras. Nu har myndigheten tagit fram nya scenarier för hur smittan kan komma att spridas fram till sista februari 2021. Tanken är att scenarierna ska utgöra underlag för bland annat vårdens planering.

De nya scenarierna utgår från rapporterade fall mellan den 24 augusti och den 11 december, och enligt Folkhälsomyndighetens scenario nådde smittspridningen i Stockholms län toppen i början av december med en andra, lägre topp i mitten av månaden.

Inget värsta fall-scenario

Kurvorna bygger dock på att kontakter hålls på en begränsad nivå hela perioden – en period som bland annat innehåller både jul och nyår. Eftersom scenariot antar oförändrad smittorisk ska det inte uppfattas som ett värsta fall-scenario, skriver Folkhälsomyndigheten i rapporten.

Samtidigt skriver myndigheten att det råder stor osäkerhet kring den fortsatta utvecklingen, då det i mitten av december är svårt att fastställa om fallen ökar, minskar eller om regionerna befinner sig på en platå.

Hela rapporten hittar du här (pdf-fil).

Nedan hör ni sjukvårdsdirektören om den ansträngda vården från pressträff den 15 december.

Förtydligande: I en tidigare version av artikeln användes vid ett par tillfällen ordet prognos istället för scenario. Det handlar dock om ett möjligt scenario, och ska enligt Folkhälsomyndigheten inte uppfattas som en prognos.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet