Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Både Alexander Zadruznyi och Dia Gaff har drabbats av det dödliga våldet. Många som deltog i onsdagens manifestationen hade med sig en blomma för att hedra de som mist livet till följd av gatuvåldet. I klippet berättar de om varför det är så viktigt att träffas och manifestera mot våldet. Foto: Lisa Liljefors/SVT

För barnen som aldrig fick blomstra – manifestation mot gatuvåldet på Mynttorget

Uppdaterad
Publicerad

Ett hundratal personer samlades på Mynttorget under nationaldagen för en manifestation mot det ökade gatuvåldet i Sverige. 

– Vi vill hedra de barnen som aldrig fick en chans att blomma ut, säger Alexander Zadruznyi från den ideella föreningen Kollektiv sorg.

För mindre än två veckor sedan knivhöggs en 15-åring till döds i Hammarby sjöstad. Tidigare i år sköts en jämnårig pojke ihjäl i Skogås. Det är ett par av de ungdomar som mist livet till följd av det dödliga våldet i Stockholm i år.

En av dem som deltog vid manifestationen på Mynttorget var Dia Gaff. Hon berättar om sorgen och saknaden efter sin kusin, som blev ihjälskjuten 2018.

– Saknaden blir större för varje år, säger hon.

Bara i år visar polisens siffror att 144 skjutningar har skett i Sverige, och 18 personer har avlidit, varav tio i Stockholms län. Många av dem som drabbas av gatuvåld och skjutningar är unga vuxna och ibland barn.

Manifestationen anordnades av Amnesty International i samarbete med ABF Stockholm och med stöd av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.