Svårt att tömma båttoan lagligt i skärgården

Uppdaterad
Publicerad

Efter den 1 april är det inte längre tillåtet för fritidsbåtägarna att tömma sitt toalettavfall  i sjön. Nu larmar transportstyrelsen att det är stor brist på tömningsstationer i Stockholms skärgård och att köerna kan bli långa.

– Det behövs minst dubbelt så många, och under högsäsong när alla fritidsbåtar ska hem på söndagskvällen så kan det bli långa köer. Då finns det risk att det blir flera timmars kö, säger Lina Petersson, båtmiljöexpert på Transportstyrelsen.

Oxnö Båtförening har 300 medlemmar och här har man köpt in en portabel tömningsstation till de medlemmar som har toalett ombord.

Bajset i Östersjön

– Vi börjar med det här. Men när det här kommer i drift och fler båtar har ordnat med tömning, då måste vi ha en mera permanent och större lösning, säger Mats Landberg som är vice ordförande i Oxnö Båtförening.

Många väntar

Dimman ligger tät över fjärden vid Oxnö Båtförening när ABC är på plats, inte en båt syns till sjöss, alla ligger fortfarande på land, men bara om en månad så kommer bryggorna fyllas av fritidsbåtar. Sedan den 1 april i år är det förbjudet att tömma sitt toalettavfall rakt ut i sjön men trots att lagen har varit på gång under flera år så saknas det tömningsstationer i Stockholms skärgård.

– Tyvärr är det så att man väntar till sista stund innan man ser vad det verkligen blir för behov. Man väntar till att båtägarna börjar efterfråga det här innan man skaffar en själv. Även om man har haft tre år på sig så har man inte skaffat en tömningsstation därför det kostar ändå en del pengar, säger Lina Petersson båtmiljöexpert på Transportstyrelsen.

Få tömningsstationer i ytterskärgården

Sverige är ett av de länder i världen där det är tätast med fritidsbåtar. Stockholms skärgård har 30. 000 öar men än så länge finns det bara 37 tömningsstationer här som är tillgängliga för alla enligt Transportyrelsen.  De flesta tömningsstationer är placerade i innerskärgården och det finns bara en i ytterskärgården.

Den nya lagen säger att alla båthamnarna har en skyldighet att ta emot toalettavfall om det finns ett behov, men i ytterskärgården är det ont om marinor och båtklubbar och där är det få tömningsstationer.

–  I ytterskärgården där det bara är naturhamnar finns det ingen skyldighet att bygga mottagningsanordningar, då är det upp till markägaren, kommunen eller Skärgårdsstiftelsen som kan sätta upp en, säger Lina Petersson.

En dags urin bildar ett kilo alger

Det är urin som är den största miljöboven i toalettavfallet och att stå och kissa över relingen är inte heller tillåtet längre.

– Urinen från en person under ett dygn ger 1 kilo alger så det här är faktiskt en viktig fråga, säger Lina Petersson och säger att det är bättre för miljön att urinera i land.

Mats Landberg tycker att miljön är viktig och säger att båtägarna vill värna om den miljö som de vistas i.

– Det bästa av alla världar skulle vara att det fanns tömningsstationer på väg in mot hemmahamnen. Båtägarna vill ju följa den här lagen men man måste göra det möjligt att göra det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bajset i Östersjön

Mer i ämnet