Foto: TT arkivbild

Allt färre fritidshus till salu i Stockholms län

Uppdaterad
Publicerad

Stockholmare kommer att få allt längre att åka till sina sommarställen i framtiden. På fem år har antalet fritidshus till salu i Stockholms län halverats.
– Fler fritidshus ombildas till permanentbostäder, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB .

Utbudet av fritidshus i Stockholms län har mer än halverats på en femårsperiod. Under månaderna april  till juni i år var antalet fritidshus som var till salu 780 stycken. År 2014 var det mer än dubbelt så många, 1 670 stycken, till salu, under samma månader, det visar siffror från Booli som SBAB sammanställt.

Enligt Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB så finns det flera anledningar till att antalet fritidshus blir allt färre.

– En är att fler fritidshus ombildas till permanentbostäder och att det då blir färre hus. En annan kan också vara att mäklarna saluför ett fritidshus som villa, det är ju en väldigt hög standard på fritidshusen idag, säger Claudia Wörmann.

Priserna ökar

Statistiken visar också att det är på försommaren som de flesta fritidshus kommer ut på bostadsmarknaden. Genomsnittspriset på ett fritidshus i Stockholms län är 2,5 miljoner kronor men trots att priserna har gått ner på bostäder så har priserna på fritidshusen ökat.

– De har en egen liten kurva, på ett år har fritidshusen i Stockholms län gått upp med 1,9 procent.

Totalt fanns det 6 696 fritidshus till salu i hela landet under april – juni i år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer