Hovrätten ansåg att åklagaren inte kunde bevisa att det var den veganska kosten som gjort att barnet stannat i vikt. Foto: TT arkivbild

Föräldrar misstänktes ha svultit sin son – frikänns i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

I maj förra året dömdes två föräldrar för att ha vanvårdat sin då 1,5-årige son. Tingrätten ansåg att sonen inte fått tillräckligt näringsrik kost och därmed svultit. Föräldrarna överklagade och nu frikänns de i hovrätten.

Läkare och socialtjänsten slog larm om att en pojke född 2016 hade slutat växa och gå upp i vikt. Anledning ska ha varit att den vegankost som pojkens föräldrar serverade inte var tillräckligt näringsrik. Läget var då akut eftersom pojken befann sig i svälttillstånd. I februari 2018 omhändertogs pojken enligt lagen om vård av unga, efter upprepade anmälningar.

I våras ansåg Nacka tingsrätt att föräldrarna gjort sig skyldiga till grovt vållande till kroppsskada. Den ena föräldern dömdes till fängelse i 14 månader. Den andra föräldern var i samband med brottet så ung att påföljden blev till skyddstillsyn och samhällstjänst.

Både åklagare och de dömda föräldrarna överklagade domen till hovrätten, där föräldrarna i dag friades.

Kan inte fastställa orsak

Hovrätten konstaterar att barnet stagnerade i vikt under den aktuella perioden men att åklagaren inte har bevisat att det berodde på den veganska kosten.

Skälet till den bedömningen är att barnet mycket tidigt har visat en ovilja att äta (något som föräldrarna har sökt hjälp för) och att det är oklart hur detta påverkat viktstagnationen, skriver Svea hovrätt i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.