Polisen har bland annat beslagtagit aceton och julgransbelysning, vars sladdar kan användas till att bygga en bomb. Foto: Polisen

Föräldrarna avstyrde planerat terrorattentat i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Både mamman och pappan till den nu terrordömde 20-åringen stoppade honom från att begå ett terrorattentat i Sverige. När föräldrarna insåg vad sonen höll på med, larmade de Säkerhetspolisen.

Enligt flera händelserapporter och en polisanmälan ska mannens familj varit oroliga för att 20-åringen, född och uppvuxen i Stockholmsområdet, skulle åka till Syrien och strida med terrorgruppen IS.

Sommaren 2015 ska han vid två tillfällen försökt via Turkiet ta sig till Syrien. Han misslyckades båda gångerna och i februari 2016 greps han av svensk säkerhetspolis.  

I januari slog mamman larm när hon hittade stora mängder av aceton hos sonen – och pappan såg till att 20-åringen slängde den tryckkokare och stålkulorna han köpt in. 

Läs mer: Köpte bombdelar på Ikea

Utan påtryckningar från pappan skulle 20-åringen inte ha slängt föremålen, menar Attunda tingsrätt som dömer honom till fem års fängelse för förberedelse till terrorbrott.

Första domen i Sverige

Det är första gången någon döms för terrorbrott i Sverige genom att ha försökt tillverka en bomb. Mannen skulle i normalfallet ha dömts till sex års fängelse, men eftersom han är under 21 år sätts strafflängden ner till fem år, enligt Attunda tingsrätt.  

– Det är första gången vi har förberedelse till terroristbrott när det gäller att tillverka en bomb, så vi vet inte riktigt var straffvärdet ligger, säger Ewamarie Häggkvsit vid Riksenheten för säkerhetsmål, till TT. 

Ewamarie Häggkvist vet inte om hon kommer att överklaga. 

Försvaret: Han ville inte döda

– Jag har inte bestämt mig alls hur jag ska göra. Det här måste jag fundera på och diskutera med mina kolleger, säger hon.  

Försvaret har pekat på att 20-åringen inte har något brottsligt förflutet och han inte heller haft någon avsikt att döda eller skada människor.   

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dömd för planerat terrordåd

Mer i ämnet