Foto: Från förundersökningen/SVT

Planerade terrordåd i Sverige – döms till fem års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Han sympatiserade med IS och köpte in varor från Ikea och Kjell och Co för att bygga en bomb. Det är några av bevispunkterna när en 20-årig man från Sollentuna på torsdagen dömdes till fem års fängelse för att ha planerat en terrorattack i Sverige.

Det var förra sommaren som den 20-årige mannen försökte resa till Syrien för att strida med terrorgruppen IS. Han stoppades i Turkiet vid två tillfällen, innan han greps av Säpo den 8 februari.  

I torsdagens dom i Attunda tingsrätt framgår att mannen planerade ett självmordsdåd i Sverige. I en husrannsakan i mannens bostad hittade polisen bland annat tryckkokare, vätskor och stålkulor – föremål som köpts in från Ikea och Kjell och Co. Polisen beslagtog även en handbok för bombtillverkning.  

I förhör har mannen uttryckt att han ”vill dö i guds namn” och mamman ska flera gånger ha larmat om sin sons sympatier med IS.

Lyckades inte ansluta till IS

Enligt domen sade 20-åringen i samtal under den rättspsykiatriska undersökningen att han började förbereda en självmordsbomb när han inte lyckades ansluta sig till IS i Syrien. När han i rätten ombads att kommentera uttalandena nekade 20-åringen till att ha sagt så.

Han nekar till uppgifterna om att ha planerat att tillverka en bomb, och han nekar till uppgifterna om att han försökte att ansluta sig till IS.

Läs mer: Misstänkt för planerat terrorbrott i Sverige – detta har hänt

Resorna skedde med kort varsel utan att någon blev upplyst om att han skulle resa. Vid båda tillfällena hade han bara enkel biljett, hade tagit ut en stor mängd kontanter och hade inte boende bokat. Vid tillfället då resorna skedde var så kallade terrorresor ännu inte kriminaliserade.

Får fängelse

20-åringen döms i Attunda tingsrätt till fem års fängelse för förberedelse till terrorbrott.

– Det är inte klart vilket som skulle ha varit målet för ett bombattentat. Men vi gör bedömningen att sprängning av en splitterbomb som den aktuella har kunnat skada Sverige och att avsikten med en sådan bomb måste ha varit att injaga fruktan på det sätt som terroristbrottlagen anger, säger rådman Mikael Swahn i ett uttalande.

När rättegången avslutades yrkade kammaråklagaren på åtta till tio års fängelse. Samtidigt visade den rättspsykiatriska undersökningen att 20-åringen inte lider av någon psykisk sjukdom.

Bevismaterialet mot 20-åringen:

Visa
  • Den 20-årige mannen greps av Säpo den 8 februari. Flera anhöriga har i samtal med Säpo vittnat om hur 20-åringen mått psykiskt dåligt, isolerat sig och varit mycket radikal i sina åsikter. Han greps till slut efter att mamman upptäckt misstänkta bombingredienser. Hon ringde pappan samt Säpo, som två veckor senare hämtade 20-åringen till förhör. 
  • Åklagarens bevisning utgörs till största delen av beslagtagna föremål, kvitton på köpta föremål, samt återskapade dokument från hans mobiltelefon. Bland föremålen som åklagaren menar att 20-åringen har köpt med avsikt att bygga en bomb finns bland annat sex flaskor aceton, stålkulor och en tryckkokare. 
  • Mannen har vid två tillfällen försökt resa till Turkiet men avvisats båda gångerna. Åklagaren menar att han försökte ansluta sig till IS. 
  • Bland de återskapade dokumenten finns bland annat manualer för bombtillverkning. 
  • I rätten nekade 20-åringen till terroristbrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dömd för planerat terrordåd

Mer i ämnet