Förening mot hedersvåld tvingas jobba gratis

Publicerad

Föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime, som arbetar med att stödja unga utsatta får avslag på sin ansökan om drygt en miljon kronor i bidrag från Stockholms stad.

Fadime Sahindal sköts till döds av sin pappa i Uppsala 2002. För att hjälpa unga i samma situation som Fadime var, startade Sara Muhammed föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime.

Föreningen har gått runt på frivillig arbetskraft och stöd av tillfälliga bidrag. Nu har man sökt drygt en miljon från Stockholm stad. Av formella skäl bordlades deras ansökan till nästa möte, när det togs upp av socialnämndens organisations- och föreningssutskott den här veckan.

”Orättvist mot utsatta”

Men eftersom Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har ett förslag om att föreningen bara ska få 200.000 kr, och då lutar sig mot förvaltningens analys av att det finns fler föreningar som jobbar med hedersproblematik i Stockholm, har Sara Muhammad inte mycket hopp.

– Vår stödverksamhet har funnits sedan nästan 14 år tillbaka.  Ska vi avveckla den? Är det inte orättvist mot den utsatta målgruppen att vi avvecklar den?, undrar hon.

Begränsade resurser

Jackie Nylander (V) i socialnämndens organisations- och föreningsutskott. Han menar att det är det handlar om en begränsad mängd resurser som ska räcka till mycket.

– Vi har ju bara x antal pengar att röra oss med. De måste vi ju se till att de används på bästa sätt, säger han.

Kan ni inte fortsätta att göra det här på ideell basis? Är det orimligt att argumentera för det när det ändå finns begränsade resurser?

– Har du lön för ditt jobb? Jag jobbar ju här 80 timmar i veckan. Jag jobbar mitt i nätterna. Förväntningarna från utsatta är så höga att vi inte klarar av det på ideel basis längre, säger Sara Muhammed.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Glöm aldrig Pela och Fadime

Mer i ämnet