Fadime Sahindals historia blir stor tv-serie Foto: Ellen Pan/Mark Earthy/TT

Fadime Sahindals historia blir tv-serie – 20 år efter mordet

Uppdaterad
Publicerad

Historien om hedersmordet på Fadime Sahindal ska bli tv-serie i en ny storsatsning. I sex delar kommer publiken få ta del av den omtalade händelsen som skakade Sverige för snart 20 år sedan.

– Det är absolut det fall som har berört mig djupast och ligger kvar, säger Leif Ericksson, Fadime Sahindals advokat.

Den nya serien baseras på boken ”Du ska dö” som han skrivit tillsammans med Ulf Broberg. Inspelningarna börjar i sommar, och fokus ligger på de sista fem åren i Fadimes liv. Det är ännu oklart vem som ska spela huvudrollen.

– Att berätta Fadime Sahindals hjärtskärande historia blir ett av våra viktigaste projekt hittills, säger Filippa Wallestam, Chief Content Officer på streamingföretaget NENT Group, i ett pressmeddelande.

Glöm aldrig Pela och Fadime

Tar hjälp av experter

Produktionsbolaget har tagit hjälp av en expertpanel som ska bistå med kunskap om hedersrelaterade ämnen. Advokaten Leif Ericksson hoppas att tv-serien ska sätta frågan om hedersvåld ännu högre på agendan.

– Fadime känner vi till, men många kommer kanske inte ihåg berättelsen. Vad det handlade om, hur hon var, vad som hände.

I klippet berättar Leif Ericksson mer om tv-serien, som har premiär under 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Glöm aldrig Pela och Fadime

Mer i ämnet